Karlssons eskapader liknar mest en bakfylla

KOLUMNISTER

Jan O Karlssons eskapader börjar få allt större likheter med en rejäl bakfylla. Se bara på de mängder alkohol han köpte in: sexton liter vin till tolv personers planeringsmöte. Och tolv liter vin, sex liter öl och ett tjugotal nubbar till en kräftskiva. Inga finkulturella smutta-på-glaset-kalas där inte.

Man får huvudvärk av blotta tanken.

Det märkliga med bakfyllor är att man blir sjuk först när spriten gått ur kroppen. På samma sätt kommer Jan O:s efterräkning när hans EU-pension redan var godkänd av Persson och han redan satt säker på sin ministerpost. Men man kan undra varför han klamrade sig fast vid pengarna. Om han varit smart hade han skänkt lönen till hjälporganisationer, då hade han varit hjälte i dag. Men med bakfyllan kommer ofta nedsatt iakttagelseförmåga, försämrad slutledningsförmåga och irritation. Den känns väldigt Jan O med tanke på hans arrogans och ilska när journalisterna ställde frågor om alla hans pengar.

Förändrade synintryck kan också vara en av bakfyllans sensationer. Och vem vet - Jan O såg kanske fel på kvitton och gäster innan han skickade in dem.

Å andra sidan kan man undra om LO-förbunden som nu indignerat rasar aldrig någonsin fuskat med sina representationskvitton. Berömd är också den mediechef som skrev på sitt kvitto att han ätit middag med Neil Armstrong samtidigt som karln var på månen.

Men det är inte de enstaka händelserna som ställer till det utan den sammantagna bilden. Sosse står för moral och jämlikhet, därmed ska de inte vara giriga.

Och allt har sitt pris. När man dricker alkohol släpps dopamin och endorfiner lösa i hjärnan. Man blir uppsluppen och tror att allt är möjligt.

Dagen efter är belöningssubstanserna slut i skallen och ångest infinner sig tills nya lyckosubstanser producerats.

Det latinska namnet på bakfylla är veisalgia. Detta ord kommer från norskans kveis som lär betyda "mask i huvudet" samt från grekiskans algia vars innebörd är smärta.

Bakrusets mystiska tillstånd, ack så outforskat, nämns redan i 4 000 år gamla skrifter. De babyloniska läkarna såg mycket allvarligt på denna förgiftning och rekommenderade en blandning på elva örter blandat i olja, drycken skulle dra över natten och drickas före soluppgången. Då blev patienten frisk.

Man kan undra vem som ska hela biståndsministern. Hitintills har han skött sig lika smidigt som en packad fotbollshuligan. Var är hans rådgivare? Vart tog hans kompisar vägen? Mitt i den klibbiga fusksmeten luktar det dubbelmoral och hyckleri. Men, hey, en smart råtta lämnar alltid ett sjunkande skepp.

Och vad som än sker, oavsett om biståndsministern får sparken eller inte, så hotas han ju näppeligen av svält och undergång. Som barnen i Afrika. Ni vet, de som han är anställd för att hjälpa.