De fundamentalistiska muslimerna har vunnit

KOLUMNISTER

Arrangörerna av Miss World har gett upp. Tävlingen flyttas till London. Redan när det stod klart att tävlingen skulle hållas i Nigeria hotade landets muslimska fundamentalister med upplopp eftersom de ansåg att skönhetstävlingar är syndiga. Och mycket riktigt, hittills har 105 människor dött och över 500 har skadats.

Miss World skulle sätta Nigeria på kartan och ge det en efterlängtad positiv uppmärksamhet, locka turister och investerare. Denna unga demokrati är ju annars mest känd för att vilja stena ihjäl ogifta mödrar. Och även om man pumpar upp två miljoner fat med olja varje dag så är landet i stort behov av andra inkomstkällor. Så Miss World var inte bara en skönhetstävling, den var betydligt mer än så.

Och misserna togs mycket riktigt emot med glädje och fest. För kom ihåg att drygt hälften av landets 109 miljoner är muslimer, resten är kristna eller hedningar, och dom såg verkligen fram mot denna tävling.

Men grattis alla nigerianska muslimska fundamentalister. Ni har lyckats nu. Miss World flyttas och nu vet hela världen att Nigeria är en laglös plats som man håller sig borta ifrån. Vi fattar alla att landet håller på att falla sönder.

Världen håller på att bli indelad i väst och islam. Och jag kan förstå muslimers frustration och vrede över fattigdom och orättvisor. Ibland kan jag också begripa att islam kan anses vara ett alternativ till korruption och vad som anses vara västerländsk dekadans.

Sett i detta perspektiv drev Miss World-tävlingen saker till sin spets. Skönhetsdrottningarna blev västvärldens frontsoldater, fanbärare av vår livsstil. Muslimska ynglingar som hetsats upp under fredagsbönen i ett oroligt område fick representera hela världens muslimer.

Naturligtvis är båda bilderna missvisande.

Världen består till största delen av folk som vill leva ett lugnt och vettigt liv där de kan erbjuda sina barn en framtid. Problemet är snarare att miljontals människor inte har en chans till just detta. Där ligger problemet, inte i religionen.

Jag bryr mig egentligen inte ett dugg om skönhetstävlingar, tycker de är fjolliga. Men det känns sorgligt att det gick så illa i Nigeria, tävlingen kunde kanske ha förändrat något.

För tack vare Miss World har världens strålkastare fortsatt att lysa på Amina Lawal. Det är hon som dömts till att stenas till döds av en Sharia-domstol för att hon haft sex utom äktenskapet.

Jag undrar vad hon känner i denna stund, hon som uppmanade misserna att komma och tävla i hennes hemland.

Om muslimska unga män kan driva bort Miss World- tävlingen och ta över Nigerias gator, vem ska då rädda Aminas och andra hotade kvinnors liv? Stackars Amina, så rädd hon måste vara. Måtte hon inte glömmas bort av omvärlden.

Johanne Hildebrandt