Lite retuschering är väl inget att bråka om...

KOLUMNISTER

En sak är säker: det spelar ingen roll hur man ser ut, det finns alltid något som borde förbättras. Antingen är man för fet, i behov av en näsoperation eller så är man inte tillräckligt kåt och behöver Viagra.

Som kvinna är man ett vandrande fel i ständigt behov av renovering. Det inser man raskt om man slår upp vilken tidning som helst.

Och häromdagen föll den sista bastionen.

Den undersköna skådespelerskan Kate Winslet har ju alltid vägrat banta ned sig till vinthundsstorlek. Som en valkyria har hon kämpat mot det anorektiska Hollywood-idealet och stått upp för rätten att ha rumpa och byst.

Men när hon skulle vara på framsidan till det brittiska trendmagasinet GQ dög hon inte. Kate Winslet var för fet för en framsida. Tidningen "förbättrade" skådespelerskan, gjorde henne smalare än i verkligheten.

Men egentligen är det ingen större nyhet. Att retuschera bilder är något som nästan alla magasin sysslar med. Bort med dubbelhakor, påsar under ögonen och rynkor, alla blir bättre versioner av sig själva.

Som när Pernilla Wahlgren vek ut sig i tidningen i Café. Det var ett stort rabalder när hon gjorde det, hon kallades allt från svikare till modig banbryterska.

Vem tänkte på att hon var plåtad med en sådan teknik att hennes hud såg slät och nästan smetig ut? Inga eventuella bristningar synliga där inte.

Bra material kan alltid bli lite bättre i redigeringen.

Och handen på hjärtat: det är väl knappast något att förfasa sig över. Alla vill visa fram sina bästa sidor.

Så länge det inte blir som i forna Sovjet finns ingen anledning till oro. Där retuscherades ju folk bort från både fotografierna och historien om de föll i onåd. Vad är väl en softad bild i jämförelse med det?

Utseende och image har alltid varit viktigt. Ända sedan statyernas dagar har de avbildade förskönats på olika sätt. Pr-konsulter har varit i bruk sedan antikens dagar.

Intet är nytt under solen.

Vikingarna hoppades på att bli berömda så att berättelserna om deras stordåd fördes vidare till framtida generationer.

Kungar såg till att diktare knopade ihop epos om deras stordåd.

Gamla mormor hade rätt. Man kan inte lita på något här i världen. Allt är illusioner.

Det tragiska är när de tas på allvar.

En superopererad Dolly Parton ser ut som tjugo trots att hon närmar sig pensionsåldern. Det skärs och karvas i ansikten och bröst så att blodet sprutar. Hej och hå, träna på. Folk faller ihop som utbrända flugor, men håll färgen och kämpa. Gör karriär samtidigt som du föder många barn, bli en perfekt människa och få en hjärtinfarkt innan 45.

Man får ont i magen bara man tänker på det.

För det enda som spelar någon roll är hur man mår. Det får vara hur klyschigt som helst men det är ändå lika sant.

Hitintills har ingen perfekt människa vandrat över jorden. Tack och lov.

Det vi längtar efter nu är en slimmad Göran Persson i motljus. En utvikt statsminister är vad landet behöver. Kom igen, Göran, med den nya tekniken finns inget att frukta.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM