Jan Guillou bör få en ordentlig ursäkt

KOLUMNISTER

En av Sveriges mest framstående författare och journalister, Jan Guillou, är bannlyst i USA. Karln får inte ens passera över amerikanskt luftrum. Det blev han varse i julas när han var på väg till Tahiti.

Vid en mellanlandning i Los Angeles var han tvungen att visa upp sitt pass, trots att han var transitpassagerare. Upp på skärmen hoppade det varningar och Jan Guillou fick veta att sådana som han inte fick sätta sin fot i USA.

Detta beror på gammal Säpoinformation som beredvilligt skvätts ut över världen. Och detta är inte det enda exemplet på hur Publicistklubbens ordförande blivit illa behandlad genom åren.

Jan Guillou dömdes till fängelse för spioneri på 70-talet efter att han avslöjat IB-affären, socialdemokraternas olagliga åsiktsregistrering av svenska folket.

Åren 1967–1980 var han aktiv i Palestinarörelsen.

På grund av detta påstods han vara terrorist inför Sveriges riksdag.

1974 offentliggjorde riksdagens försvarsutskott 38 punkter där man försökte visa hur farlig Palestinagruppen var.

Guillou och andra påstods bland annat ha deltagit i planeringen av terrorattentat mot judiska barnhem och synagogor i landet tillsammans nazisterna i Nordiska rikspartiet. Det hävdades också att Jan Guillou tillsammans med journalisten Göran Rosenberg mätte upp avståndet mellan pelare på en flygplats i Israel som förberedelse inför ett attentat. Allt var naturligtvis nonsens.

Men trots att tre dekader förflutit så straffas han fortfarande för ett scoop och falska anklagelser.

Jan Guillou har aldrig fått en ursäkt. Lika märkligt är det att så få röster höjs för hans försvar och upprättelse.

Det finns en förunderlig snikenhet, en magsur motvilja, mot denna man som trots motstånd och förföljelser ändå lyckats kämpa sig till en position som en av landets mest framstående medborgare.

Okej, Jan Guillou kan vara kontroversiell. Tack och lov i detta träsk av PK-sjuka. Jag är oenig med mycket av det han säger och skriver, men i min enfald trodde jag ändå att vi hade åsiktsfrihet i detta land.

Ska folk få bli utpekade som terrorister bara för att man ogillar vad de tycker? I så fall börjar det bli riktigt obehagligt.

Jan Guillou har också lyckats i livet, han tjänar bra med pengar på sina böcker. Är det månne därför denna tröga ”äh, vadå, vem bryr sig”-mentalitet florerar eller beror det på gammal hederlig avundsjuka?

Men med det motstånd han brottats med borde karln hedras dubbelt så mycket för att han lyckats så väl i livet.

Nej, rensa arkiven, rentvå hans namn. Se till att Jan Guillou kan åka på semester utan att bli trakasserad av främmande stater.

Och självklart ska han få en ursäkt av regeringen. Det är det minsta en människa som felaktigt utpekats som terrorist kan begära.

För det värsta av allt är ju att Jan Guillou inte är ensam. Det finns många fler, folk som inte kan göra sig hörda. Och det gör saken ännu mer skrämmande.