Serbien har gått till attack mot maffian

KOLUMNISTER

Gårdagens begravning av Serbiens mördade premiärminister Zoran Djindjic var inte bara en sorgeceremoni, det var också en manifestation mot den organiserade brottsligheten.

Hundratusentals människor samlades för att ta ett sista farväl. Jag lyckades ringa till en serbisk bekant som stod vid processionsvägen, hon sa:

– Vi är i chock efter mordet men mängden av människor är ett meddelande till de kriminella och ett stöd till regeringen. Det stod och vägde fram till i dag, nu vet dom vilka som har folkets stöd.

Zoran Djindjic försökte reda ut mörkerhärvan av krigsförbrytare och maffia och leda Serbien mot framtiden.

Han drev igenom utlämningen av Milosevic 2001, gjorde Serbien till ett föredöme när det gällde krigsförbrytare och samarbetade med Haag.

Det är knappast alla som sörjer i dag, Ratko Mladic och de andra förbrytarna på krigstribunalens lista lär skåla i plommonbrännvin.

Deras offers hopp om upprättelse bleknar däremot bort.

Zoran Djindjic kunde ha förändrat Serbien, men han förklarade krig mot förbrytarna, därför mördades han.

Det finns gott om gangsters i Serbien, ja i hela det forna Jugoslavien.

Man ser dem köra förbi ibland i sina feta lyxbilar, överspända män i mörka solglasögon. Emellanåt finns de på lyxhotellen med sina dyra kostymer, livvakter och falska blondiner på knäet.

Under inbördeskrigen var många av dem hjältar, stora starka karlar av rätta virket som våldtog och slaktade utan moraliska betänkligheter. Hoptvinnade med Milosevicregimen skapade sig många av dem stora förmögenheter.

Allt förändrades när Milosevic störtades och de blev en belastning för en stat som strävar mot väst.

Likväl hade de ännu stöd bland vanligt folk som mist sina jobb på grund av reformer och ekonomisk kris. Bland de missnöjda nationalisterna har maffian vänner och skydd.

Efter mordet på Djindjic har operation Virvelvind dragits igång i Belgrad. Hitintills har 181 personer med anknytning till mordet gripits, maffians maktbaser har krossats, ett högkvarter har bokstavligen rivits till marken.

I stället för att låta sig skrämmas har den stympade serbiska regeringen gått till anfall. Det hedrar dem.

Men den serbiska organiserade brottsligheten sträcker sig över hela Europa, även hit till Sverige. Det finns uppgifter om att en av mördarna kan gömma sig här vilket är möjligt. Man får hoppas att de 40 representanter från olika regeringar som deltog i begravningen vill göra mer än att hedra den mördade premiärministern och säga vackra saker.

Rök ut de kriminella från sina hål, dra igång en internationell klappjakt, låt ingen av dem gå säker, krossa deras maktbaser var de än är.

Det vore ett värdigt eftermäle för Zoran Djindjic.

Sedan kan man bara hoppas på att de konservativa och mörkermännen inte lyckas ta makten i Serbien igen. Folk förtjänar bättre. Efter inbördeskrig och Milosevic måste de äntligen få en framtid.

Johanne Hildebrandt