Ska inte Åsne få ta betalt för sitt arbete?

KOLUMNISTER

Du kan supa, du kan slåss, du kan sätta på din arbetskamrat utan att bli fördömd av moralpolisen. Men gud nåde dig om du är en kvinna som tjänar pengar. Där går gränsen.

Det blev man varse i en magsur kolumn skriven av en farbror på en tidning med upplageproblem.

Farbrorn, som är tv-recensent, hade problem med att Åsne Seierstad tog betalt för sitt arbete i Irak.

”Nu kan dokusåpans hjältinna åka hem till Oslo och räkna pengar.” ”För Åsne har kriget varit en bra affär”, skrev han.

Mycket ska man höra från en som har till jobb att sitta i soffan och glo på tv.

Åsne Seierstad har jobbat dygnet runt i tre månader och befunnit sig mitt i ett krig. Ska hon inte ta betalt för sitt arbete? Fattar han inte att hon liksom alla andra egna företagare har omkostnader och måste betala skatt, sociala avgifter o s v?

Vad tjänar han själv per år? Jobbar han heltid lär han tjäna minst 350 000, förmodligen mycket mer. Med sociala avgifter, förmåner, arbetsgivaravgifter, arbetsplats, dator etc lär det bli runt en miljon.

Åsne Seierstad betalar själv resor, hotell, tolk, chaufför och diverse andra omkostnader. Priserna i krig är skyhöga, säkert har hon fått punga ut med 3 000–5 000 per dag.

Fast sådant tänker nog inte recensenten på för det var nog länge sedan han var ute i verkligheten. Han får sin månadslön och semesterersättning. Och när utsatte sig recensenten för någon större fara än passiv rökning på ett releaseparty?

Ibland kräks man över dubbelmoralen när det gäller kvinnor och pengar.

Det skrivs inte en artikel om JK Rowling, Harry Potters mamma, utan att nämna att hon först var fattig som en kyrkråtta. Numera är hon så rik att hon vältrar sig i pengar, köper slott och står i.

Sensmoralen är tydlig: kvinnor som tjänar pengar är suspekta, det är orättvist och ofint såvida inte pengarna är gamla och ärvda så klart.

Riktiga kvinnor ska uppenbarligen ägna sig åt humanitärt arbete.

Det skrivs hyllningsreportage om Bert Karlsson, här är killen med fickorna fulla med pengar. Hurra vad duktig han är. Listan kan göras hur lång som helst.

Se på NHL-spelarna och idrottsmännen, vem slår ned på deras inkomster?

Enda gången det gnälls på män är när någon vd får elva miljoner i bonus ovanpå sin miljonlön samtidigt som företaget går med förlust.

Att rapportera om en världshändelse är ju ingenting i jämförelse.

Vi befinner oss i år 2003 och kvinnor tjänar bara 82 procent av männens lön.

Undersökningar visar att kvinnor underskattar sitt kunnande och sin kompetens medan männen överskattar sina förmågor.

Kom ihåg det kvinnor när ni ska löneförhandla. Var stolt och framför allt: låt aldrig någon lura i dig att du är mindre värd och förtjänar lägre lön. För det är bara trams.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM