Heja Ylva Thörn - backa inte en enda millimeter

KOLUMNISTER

Det finns de som tycker att Kommunals strejk är vansinnig. Att undersköterskor, barnskötare och andra ska gilla läget och nöja sig med 16 000 i månaden efter 30 års arbete för de har minsann inte haft vett att utbilda sig. Andra påstår att strejken är samhällsfarlig. Om undersköterskorna får 258 spänn mer i månaden kommer Sverige ofelbart att störtas ned i inflation och lågkonjunktur.

Kvinnorna i Kommunal ska hålla käften. De får skylla sig själva för att de tagit ett underbetalt jobb.

Må dessa kritikers skägg växa inåt och låt deras tånaglar förtvina.

För nog var det på tiden att Kommunal slutade böja rygg.

Inget mer gnäll, inget mer lidande i tysthet utan strejk och konflikt.

Jag menar, vem hade accepterat en lön på 12 000 i månaden? Om man inte kan försörja sig, vad är det då för mening med att arbeta?

Men det kan inte vara lätt att möta den jolmiga förståelsen för strejken som finns i vissa politikerled. Visst, det är klart att stackarna ska ha mer betalt. Men tyvärr. Det går inte. Kommunerna har inte råd. Sorry.

Göran Persson sa att om inte folk sjukskrivit sig så mycket så hade det funnits pengar till löneökningar. Fint Göran, spela gärna ut sjuka och underbetalda mot varandra. Släng in några handikappade också så blir det riktigt rättvist.

Vi vet ändå att det aldrig någonsin finns mer pengar till lågavlönade kvinnor. Helvetet må frysa till is, högkonjunkturerna må stå som spön i backen, men en undersköterska får ändå aldrig mer betalt.

Förra året tjänade Volvos koncernchef 26,6 miljoner. Vem tycker att han ska ta sitt samhällsansvar?

För tjugo år sedan tjänade en vd i ett börsnoterat företag åtta arbetarlöner om året, i dag har dessa direktörer höjt sin lön till 20 arbetarlöner om året. Vem tycker att de är samhällsfarliga?

Företag må gå med förlust men direktörerna höjer ändå sina löner.

Oh, förlåt. Jag glömde. De är ju män och viktiga. Att arbeta med barn och sjuka är ju inte värt någonting. Döda saker prioriteras alltid mer än levande.

Varför skulle annars en obduktionsassistent tjäna ett par tusen kronor mer i månaden än en barnskötare? Varför tjänar Metalls medlemmar i snitt tretusen kronor mer i månaden än Kommunals?

Det är så orättvist att man kräks.

Niotusen medlemmar strejkar i dag. Ytterligare 460 000 i drygt 60 kommuner har varslats. Om inte motparten släpper till så lär vi alla bli varse hur livet ser ut utan barnsomsorg, renhållningsarbetare och vårdpersonal.

Och det tror jag kan vara nyttigt för oss alla. För en sak vet man med Kommunals medlemmar, de är inte viktiga förrän man sitter där på hemmet och trycker på larmknappen.

Nej, heja Ylva Thörn och Kommunal.

Kick ass!

Backa inte en millimeter.

Och sätt ut en annons med postgironumret till strejkkassan. För till skillnad från Göran Persson så finns det gott om folk som vill backa upp pratet om solidaritet med handling.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM