Ska man förolämpa ska man göra det ordentligt

KOLUMNISTER

Jag satt och kollade på tv häromkvällen, två kvinnor grälade och den ena kallade den andra för jävla subba.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Jävla subba, vad är det för fattig svenska? Går det inte att dra till med några mustigare svärord? Nej, för denna ordgrupp är sorgligt underutvecklad och missförstådd.

Hur kul är det att folk alltid kommer dragande med djävulen? Vem bryr sig i ett land där få tror på Gud?

Hora? Snälla ni, för det första är det ett ärekränkningsbrott som faller under brottsbalkens femte kapitel, första eller andra paragrafen. För det andra är det patetiskt fantasilöst.

På 1700-talet fanns det skojigare uttryck som lortätare, snorsleva, skorvnacke, rumppump eller hundsfott, som syftade på en hunds yttre könsorgan.

Vad har hänt med dessa fina gamla förolämpningar? Ingen vet. Svordomar forskas det inte i, styvmoderligt behandlade som de är.

Enligt språksociologin är den ädla konsten att säga fula ord något som tillhör arbetarklassen och där vinner man poäng med en schyst förolämpning som lämnar motståndaren svarslös.

Samma sak kan ses i Eminems kanonfilm ”8 miles”. Där möts rappare i så kallade ”battles”. De tävlande står på en scen och går till personangrepp på varandra. Den som snyggast verbalt sablat ned den andra – på rim – vinner omgången.

Hur väl skulle en svensk klara något liknande? Vad är ”förbannade idiot” mot arabvärldens ”må ditt skägg växa inåt och dina tånaglar förtvina”?

Vi har för övrigt mycket att lära av det vackra arabiska språket. Vem kan någonsin glömma Iraks informationsminister Mohammed Saeed al-Sahaf, även kallad Bagdad Bob? Hans uttalanden när USA ryckte allt närmare Bagdad är odödliga.

”Till och med de som bor på en annan planet, om det finns några sådana, skulle ha fördömt denna aktion innan den startade.”

För att inte tala om det klassiska citatet om amerikanerna: ”Gud kommer att rosta deras magar i helvetet.”

I de katolska länderna kommer man dragande med könsuttryck som gärna har ett samband med mödrarna.

Men i Bosnien kallade männen varandra kuken hela tiden. Hej kuken, hej på dig kuken. Det lät väldigt kul.

Nej, vi har mycket att utveckla i vårt utarmade språk. Visserligen lär vår fornnordiska gudinna Hel ha gett namn åt Helvetet, med därefter har det varit tunt. Så låt oss berika vårt språk och finna på några nya kraftuttryck. Alla förslag mottages tacksamt.

Och gör en kulturgärning – nästa gång någon skriker hora eller jävla subba, stanna upp, se dem i ögonen och säg något i stil med:

– Må din tunga ruttna och falla ur din sorgliga, fantasilösa ursäkt till människovarelse.

För det är med förolämpningar som med allt annat – ska man göra det ska man göra det ordentligt.