Religiös rättfärdighet skrämmer livet ur mig

KOLUMNISTER

Solängsskolan i Örkelljunga har förbjudit alla Harry Potter-böcker. Rektorn anser att de inte hör hemma på en kristen skola för att de

innehåller besvärjelser, svordomar och ockultism. Han har visserligen inte orkat läsa Harry Potter-böckerna men han har fått dem beskrivna för sig vilket stärker hans uppfattning.

Det här är väldigt svårt att begripa. I Bibeln finns flygande eldvagnar, folk som går på vatten samt sanktionerade andar som kallas änglar. De dyker upp var de vill och kan ha ihjäl folk eller göra kvinnor på smällen. I Bibeln finns också diverse massmord på folk vars livsstil inte passar Gud. För att inte tala om den kvinna som blev förvandlad till en saltstod bara för att hon råkade vända sig om.

Hur kan Harry Potter hota barns sinnen jämfört med detta?

Men man borde inte bli förvånad. Kristendomen har kört sin propaganda mot magi och hednatro i snart tvåtusen år. Krigspropagandan under Irakkriget är en mild smekning jämfört med kyrkans. Gud är en man vars son dog för människornas skull. Det faktum att Modergudinnan var världsreligion under en sådär tjugotusen år är bortraderat. Och medan hednatron var öppen för alla former av gudomar, de ville ju helgardera sig, kräver kyrkan full kontroll över människornas tankar och vilja. Det är otäckt.

Ta bara den 83-åriga påven Johannes Paulus II, andlig ledare för en miljard katoliker. I torsdags hävdade han på fullt allvar att abort hotar världsfreden. Genuin fred är inte möjlig utan respekt för liv, i synnerhet när det gäller ett så oskyldigt och försvarslöst liv som ett ofött barn, sa han.

Själv trodde jag att världsfreden hotades av makthungriga stater, vapentillverkning, sociala orättvisor och fanatism.

Men vad kan man vänta sig av en man som tycker det är en synd att använda kondom vilket innebär att miljoner smittas av hiv. För att inte tala om de katolska pedofilprästerna.

Är detta godhet? Guds vilja?

Varför används något så vettigt som våra världsreligioner till att förtrycka folk?

Nej, dessa människor som anser sig vara goda och ha svaret på allt skrämmer livet ur mig. Sådana kan rättfärdiga vad som helst. Soldaterna som slaktade kvinnor och barn i de bosniska byarna ansåg sig vara hjältar som försvarade Europa mot muslimerna. Kristna övergrepp, muslimska terrorattacker i Allahs namn, det är samma fanatism överallt och det har inget med religion att göra.

Så egentligen borde man inte bli förvånad när rektorn för den kristna friskolan i Örkelljunga förbjuder Harry Potter. Han fortsätter bara en lång tradition av att skrämma, locka, övertala och tukta människors sinnen in i sin religion.

Och det är så sorgligt för om jag minns rätt så gav Gud människorna det fria valet. Alltså borde eleverna få bilda sin egen uppfattning.

Om det finns en gudomlig makt som skapade denna värld så måste hon/han vara väldigt bekymrad.

Johanne Hildebrandt