Visa danskjävlarna var skåpet ska stå

KOLUMNISTER

Sedan tidernas gryning har danskarna gnällt över Sverige. Och värst är det med vårt kärnkraftverk, Barsebäck. Vi utmålas som rena rama miljöterroristerna. Kalla och känslolösa hotar vi alla köpenhamnarna med radioaktivt nedfall, typ. Men vad händer när det kinesiska fartyget Fu Shan Hai krockar med Gdynia och oljan väller ut i Östersjön? Jo, danskarna slöar så att oljan förstör de skånska stränderna. Och nu har Ulrica Messing kritiserat dem. Men danskarna har naturligtvis inte gjort något fel. Oh, nej.

Det är lika oskyldiga som det företag som gjorde prins Frederiks hemsida. Det visade sig visserligen att de snott designen från ett svenskt företag men de nekade tills de var överbevisade.

Glöm det danska gemytet. Utlänningar ligger inte på plus. Det fick jag själv lära mig när jag var invandrare i Köpenhamn för åtta år sedan. Hån och spe var vad man fick höra. När jag skulle växla mina svenska kronor i banken började kassörskan vifta med hundralapparna och skrek:

? Titta, svenska pesetas!!!

Sedan blev man utskrattad av alla i lokalen.

Det är i sådana lägen som man bör minnas att Sverige vann tio av de tolv krig som utkämpades mot Danmark mellan 1521 och 1814.

Dom kallar oss, bleka, tråkiga och stela typer. Ibland super vi till och driver runt i skränande flockar på Ströget. Okey, okey. Det finns trevliga danskar också. Jag vet. Det är dom som flyttar till Sverige.

För de som har hustrur eller makar från icke nordiska länder flyr hit för att kunna leva i fred och ro. Skrämmande, förvisso. Men till skillnad från dem har vi ju gott om utrymme och vi är inte snikna.

Ändå har de högt BNP i det där lilla landet. Väldigt högt. Och danskarna vinner en massa internationella fotopriser och har världsberömda regissörer. De är ju så kontinentala.

Och för det har de hybris. Under Irak-kriget stödde de alliansen genom att skicka en ubåt. Saddam Hussein måste ha blivit jätterädd!

Men tyvärr så måste man ju erkänna att de kört om oss på många plan. Tänker man efter så är vi faktiskt omgivna av hybrisländer. Norrmännen sitter och räknar pengar hela dagarna. Finnarna har Nokia och sin kämpar anda, sisu.

Vad har vi i Sverige förutom väldigt många sjukskrivna?

Egentligen är det väldigt synd om oss. Det är något att tänka på så här ett par dagar efter Svenska flaggans dag. Vi gör så rätt hela tiden men ändå blir vi hånade och missförstådda.

Enligt en undersökning i Aftonbladet vill folk att 6 juni ska bli helgdag och det förstår jag inte alls. Det är ju inget annat än helgdagar nuförtiden.

Borde vi inte lägga i en överväxel och jobba mera i stället? Det håller ju inte i längden att trona på minnen av fornstora dar.

Är det inte dags att visa danskjävlarna var skåpet ska stå?

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM