Sex i bilen får man ägna sig åt i Norrland

KOLUMNISTER

Att köra bil i Stockholm påminner om en dust med radiobilarna på Gröna Lund. Vänner på vägen? Glöm det!

Antingen ska folk tränga sig in framför en, eller kör de slalom mellan filerna, självklart utan att blinka. Blinkers är för fjollor. Använder man dem blir det ingen överraskning för medtrafikanterna och de slipper ställa sig på bromsen. Nä, störst går först, som det så vackert heter. Speciellt om man är en medelålders man med fetmerca, eller en hysterisk tjänsteman som tror att Volvon är en stridsvagn.

Oftast begriper man inte varför folk inte verkar se vad som sker runt omkring dem.

Nu vet jag varför.

En norsk undersökning

visar att var tredje sitter och sms:ar eller läser medan de kör bil. Hur förmår man läsa på Essingeleden? Detta är i sanning ett stort mysterium. Men det blir värre:

En procent av norrmännen uppger att de har sex medan de kör bil. Men i Aftonbladets webbundersökning svarade 35 procent att de nuppar medan de framför sitt fordon. Hur då? Varför? Har ni ingen annanstans att ta vägen? Är det inte bökigt med växelspaken och allt? Är det bara raggare som svarat för de är de enda med bilar stora nog för denna akt.

Nä. Jag köper det inte. Folk som har sex i bilen måste göra det i Norrland. Där har de stora öde vägar. Inte ett överbelamrat trafikgytter som förlamar hela regionen som här i Stockholm. Fast i Norrland har de ju inga kvinnor, där är det ju så ohyggligt synd om dem att de måste köpa ryska prostituerade. För männen kan ju inte ändra på sig. Huvva, hur skulle det se ut? Vem ska då hålla ödemarken levande och jaga älg? Eller köra bil på de ödsliga vägarna?

Folk sminkar sig, rakar sig och det ryktas om yrkesförare som ser på tv medan de kör. Och sedan har vi dem som har sex. Detta ger begreppet ouppmärksamma bilförare en helt ny dimension. Inte konstigt att folk beter sig som idioter i trafiken.

Vägverket vill att trafikanter som talar i mobiltelefon och orsakar en olycka ska straffas. Inte ens handsfree är ofarligt. Hjärnan klarar inte av att hantera all information samtidigt. Fast man vet så klart inte om det är kvinnor eller män som undersökts. Skämt åsido.

Det finns gott om folk som kör som krattor. De är livsfarliga, inte bara för sig själva utan också för alla andra i deras närhet. Om folk bara kunde se sig för lite bättre hade det varit enklare. Kanske kunde alla som gillar att köra femtio på en nittioväg köra åt sidan och släppa förbi den kilometerlånga kön bakom dem. Backspeglar är jättepraktiska, prova så får ni se. Att leka rallyförare är inte kreativt, särskilt inte inne i en stad. Ingen tycker att du är häftig.

Nej, om alla bara var lika bra på bilkörning som jag skulle vägarna vara säkrare. Problemet är att du och alla andra med körkort resonerar likadant.

Därför ter sig vänskap på vägen som en avlägsen utopi.

Johanne Hildebrandt