Befriande när hjältinnan spöar skiten ur en skurk

KOLUMNISTER

Kommer ni ihåg hur fjolliga hjältinnorna i filmerna var förr i tiden? Blev det slagsmål så stod de och gallskrek medan hjälten utväxlade knytnävsslag med skurken. Otroligt irriterande. Jag brukade skrika: "Hjälp till då! Slå honom i huvudet med lampan!"

Men mina rop ledde enbart till att folk i biosalongen bad mig hålla käften.

Meddelandet var löjligt tydligt. Kvinnor ska vara tysta, snygga och passiva. Framför allt ska de inte ägna sig åt våldsamma handlingar.

Tack och lov har saker och ting förändrats. Jag säger bara Sarah Connor i Terminator 2. Vem minns inte hennes muskulösa övertränade kropp som satte standarden för alla gymtränande kvinnor under en period. Sedan har vi Carrie-Anne Moss i Matrix, Kristianna Looken i T3, för att inte tala om Lara Croft som spöar upp män utan att få en svettdroppe i pannan. Men dessa hjältinnor anses inte vara bra feministiska förebilder eftersom de inte är tillräckligt mänskliga. Diverse analyser har gjorts om Terminatorfilmerna, i tvåan blev kvinnan förmanligad och i trean har hon förvandlats till en känslolös mördarmaskin.

Men hey - finns det någon man där ute som på fullt allvar anser att Arnold Swartzeneggers rollfigur är en bra förebild och drömmer om att bli en programmerad stålrobot med ett hölje av låtsaskött?

Nej, problemet är snarare att aggressiva kvinnor fortfarande anses stötande. En kvinna ska vara mjuk och sårbar, ta hand om sina barn och skrika på hjälp om fara hotar. Myten om den goda modern sitter benhårt i det kollektiva medvetandet.

Det är märkligt, för forntidens gudinnor härskade inte bara över fruktbarhet utan även över krig och död. Se på Kali, Pallas Athena och vår egen Freja. De var inga snälla, hjälplösa flickor.

Missförstå mig nu rätt. Jag säger inte att våld är vackert utan att aggressivitet existerar hos båda könen.

En studie från Norge visar att kvinnor slår oftare än män i ett förhållande. Mannen står visserligen för det grova systematiska våldet, misshandel och kvinnomisshandel, men när det gäller lättare våld som örfilar, sparkar och slag slår kvinnor oftare. Man kan undra varför, kanske är det på grund av frustration eller ett försök att provocera fram en reaktion. Vi lever i ett patriarkat där mannen har all makt och företräde. Kvinnor är andra klassens varelser. Det kan ju göra vem som helst förbannad.

Men alla är offer för stereotypa mallar. Tänk om vi kunde skrota den tysta, starka hjälten och den heliga modern, för inte tala om horan och bocken. Kvinnor kan ju faktiskt vara aggressiva skitstövlar och män undfallande eller vårdande. Vilken lättnad det vore om alla fick vara de individer de är.

Och fram till den dag vi lever i ett jämlikt samhälle så tycker i alla fall jag att det känns befriande när biohjältinnorna spöar skiten ur en skurk.

De är inte bara starka unikum i filmvärldens historiska träsk av fjolliga våp, de är också tecken på att könsroller faktiskt kan förändras.

Johanne Hildebrandt