Befria kungen och låt honom jaga i lugn och ro

KOLUMNISTER

Det måste vara otroligt jobbigt att vara kung. Allvarligt. Tänk att tvingas genomlida ett oändligt antal tråkiga middagar med folk som man inte har något gemensamt med och dessutom vara trevlig hela tiden.

Inte nog med detta, kungen måste ju också resa runt och låtsas vara extremt intresserad av pepparkakstillverkning, sågverk och porslinsmålningskurser. Dessutom reser han utomlands och pratar om vilket bra land det här är, knyter kontakter och presenterar folk för varandra. När Rapport undersökte vad kungen egentligen gjorde så visade det sig att på 313 dagar deltog kungafamiljen i 169 evenemang. Det blir 3,7 i veckan. Man blir ju alldeles matt av bara tanken.

Och nog är det märkligt att det inte bara är kungen som måste sno runt och klippa band, detta är ett familjeföretag. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria är ordentligt aktiva med att marknadsföra Sverige. Och det är ju bra. Men något att säga till om har det inte, det svenska kungahuset är maktlösast i EU. De jobbar som pr-människor, inget mer.

Och trots att de sliter så hårt har de problem med ekonomin. De 87 miljoner kungahuset får av skattebetalarna varje år räcker inte. Med 200 anställda är läget kärvt. Kungen vill ha mer pengar, fast han vill inte redovisa vad han egentligen gör för de 44 miljoner som ska gå till representation och privat konsumtion. Gudrun Schyman ville väl egentligen inte heller redovisa sin representation, men olika falla ödets lotter. En del måste lägga korten på bordet och redovisa sin ekonomi. Andra hade en anfader som slöt ett avtal om apanaget 1809 och kan därför få miljoner utan att säga ett ord om vad pengarna används till. Kungen tycker det är bra att han slipper berätta. Tro fan.

En annan sak som gör att det är synd om de kungliga är att de förföljs av pressen som hittar på saker om dem. Varje steg de tar hamnar i skvallerpressen. Stackars de tre barnen. Är det mänskligt att tvinga tre unga människor att leva i ett akvarium där varje steg övervakas av ett koppel fotografer och alla fjäskar och gör sig till?

Vore det inte bättre om de slapp?

I en undersökning gjord av SVT:s Rapport visade det sig att 56 procent av riksdagsledamöterna vill ha republik. Men ingen orkar driva frågan för den anses inte så viktig att bränna krut på. Det är ganska synd, för varför behålla något så förlegat som ett kungahus?

Befria kungen, låt honom jaga älg i lugn och ro och slippa allt tjafs med bandklippning. Victoria är ju en klok och duglig kvinna, låt henne välja sitt eget öde. Hon kanske drömmer om att driva en äggfabrik med Daniel. Vad vet jag? Det viktiga är ändå att hon befrias ur livegenskapen. Det är inte klokt att en ung människa tvingas att ta ett livstidsjobb, hur glamoröst det än är. Nej, lägg ned och släpp kungafamiljen fri. Och använd miljonerna till något där de måste redovisas.

Johanne Hildebrandt