Till och med jag är en mutkolv - tror jag

KOLUMNISTER

Nu sveper de hysteriska moralvindarna genom det gråmulna Sverige. Allt ska granskas, allt ska rotas fram. Skandiachefer får spöstraff innan de kedjas fast i fängelsehålorna.

Några Systembolagschefer reste till Åland och bowlade bekostat av Carlsberg och det var en skandal. Den rättfärdiga vreden står högt i tak, med rätta för hederlighet är ta mig fan en dygd.

Men just som jag var som mest självbelåten slog rannsakningsångesten klorna i mig och jag insåg: Även jag är en mutkolv. Mea fucking culpa. Tror jag.

Det rörde sig i alla fall inte om någon beige kryssning, vi snackar businessclass till Florida, årgångsviner och svit. Resan anordnades av det europeiska rymdsamarbetsorganet ESA och gick till Kennedy space center där en rymdfärja skulle skjutas upp.

Massor av journalister forslades dit. På kvällen var det fin middag med kammarorkester, drinktält i trädgården och mingel med Fuglesang och de andra astronauterna. En otroligt märklig upplevelse.

Ok då. Jag hade inte haft tillgång till uppskjutningen utan ESA, säkerheten var rigorös. Och Sverige betalar miljoner till ESA varje år, man har en plikt att redovisa sin verksamhet för allmänhet och journalister. Eftersom ingen tidning har råd eller intresse att skicka en reporter så bekostar man rymdkåta journalisthjon à la mig själv i hopp om att få bra pr.

Och försvarsmakten anordnar ju resor för journalister så att de kan besöka de svenska FN-soldaterna utan att det är något konstigt med det. Men jag fick en sur bismak i munnen.

Vinproducenter bjuder journalister på resor för att informera om nyheter, likaså biltillverkare som får massor av obetald reklamplats när de presenterar sina nyheter.

Polaren var på en presskonferens där digitalkameror delades ut, alla journalister tog en. Och vi ska bara inte nämna alla tidningar, böcker och cd-skivor som skickas ut som gratisprover. Och nu när jag tänker efter så skickas mina böcker ut till journalister varje höst. Så inte nog med att jag har blivit mutad, jag mutar också andra. Där gick den självbelåtna illusionen åt skogen. Missförstå mig nu rätt. De flesta journalister jag träffat är hedervärda och ärliga människor, bla, bla, bla. Andra förtjänar stryk. Och självklart ska mutor förhindras. En Systembolagschef måste ju smaka på det han ska sälja. En recensent måste läsa en bok.

Att ta emot cyklar och pengar är självklart fel och det borde vara livstids fängelse för alla som slarvar bort pensionspengar. Men det finns många som varit på konferensresor där konfererandet bestått i en timmas dösnack. Ska småfifflarna sättas dit blir det trångt i häktet.

Den som är utan skuld kan kasta första stenen. Det må vara skottpengar på Systembolagschefer men jag är övertygad om att de är småpotatis jämfört med många större chefer. Skräm skiten ur mutkolvarna, men kom ihåg att vi står mitt i en uppiskad mediestorm. Behåll sans och vett. För som det står i Havamal: Osvikligare vän man aldrig får än mycket förstånd.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM