Fjortisarna har tagit över antifascismen

KOLUMNISTER

Scen från torget i Rönninge centrum i går eftermiddag: Anti-fascisterna står och hoppar för att hålla värmen. Det sjungs och skanderas. Någon har en bebis på axlarna. En dansk säger sig ha kommit hit för att försvara demokratin. De vackra orden förstörs av att en del aktivister har med sig knogjärn och påkar och andra är iförda skidmasker och hjälmar. Det är inte populärt bland alla. "Ni förstör ju vår manifestation! Ni är ju bara ute efter att slåss", skriker en arg tant på några maskerade killar. Men de värjer sig och förklarar att polisen filmar dem och att de inte vågar annat än att dölja sina ansikten.

Kvinnan lämnade honom rasande.

- Vi har lämnat över anti-fascismen till fjortisarna. Varför är inte arbetarrörelsen här och manifesterar? Var är de vuxna? De här ungarna har sprungit omkring för länge ensamma på gatorna och har ingen aning om vad politiskt arbete är. Och vilkas fel är det? sa hon bittert och vandrade iväg mellan kravallstaket och poliser. Och detta var förmodligen de klokaste ord som yttrades på hela dagen. För självklart blev det bråk.

Antifascisterna ställde sig vid gångtunneln som ledde till pendelstationen och ville åka hem. Till slut släpptes de in i tunneln men så stannade de. En tjej med megafon gick framför ledet av maskerade demonstranter och försökte lugna ned stämningen. "Förhandlingar pågår", ropade hon. Sedan hände något konstigt.

Skrikande poliser rusade med höjda sköldar och batonger rakt in i demonstranterna och drev dem tillbaka mot torget. Tunneln fylldes av skrik och tjock rök.

Polisens presstalesman sa efteråt att demonstranterna vägrat att stiga på pendeln och att det var därför man drev tillbaka dem till torget.

Men de kunde väl ha fått en förvarning om vad som skulle ske? Polisen kunde beordrat dem att backa, till exempel. Varför rusar man rätt på utan förvarning? Det var ju en och annan demonstrant som blev skadad.

Å andra sidan kan man ju säga att de fick skylla sig själva. Det är sällan klokt att kasta flaskor mot poliser.

Nej, den arga tanten hade rätt. Fjortisarna har tagit över. Nätverket mot rasism och de andra antifascisterna har gjort ännu ett magplask genom att låta en viktig sak besudlas av slagsmålskåta snorungar.

Och det vidrigaste av allt är att de som tjänar mest på detta är nynazisterna. (De höll ju en demonstration mot våld, en bisarr motsättning i sig.)

Salem i går var en sorglig blandning av extremister, poliser och någonstans i mitten en sörjande mor som mist sitt barn.

Jo, jag vet, alla har lagstadgad rätt att demonstrera. Men är det inte dags att börja begränsa den rätten när det gäller extremgrupper? För de största förlorarna i nuläget är stackarna som råkar bo i området. Samt du och jag som via skattsedeln måste betala kostnaden för hela kalaset. Låt demonstranterna själva få bekosta kravallpoliser och polisens övertid. Sedan får vi se hur sugna de är.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM