Antirasisterna måste städa upp i sina led

KOLUMNISTER

Förra helgen åkte 47-årige Alcides till Rönninge för att delta i antifascisternas demonstration mot nazisternas marsch.

När demonstrationen var över fick deltagarna inte ta pendeltåget från Rönninge. Sedan rusade kravallpoliser rätt in i leden av antifascister med sköldar och batonger.

När det blev bråk försökte Alcides lämna området med sin 70-åriga hjärtsjuke kompis. Han berättar att det var då en polis kom bakifrån och slog honom först i baksidan av huvudet sedan mot hans ben och knän.

Han tog sig till Södertäljesjukhuset där man konstaterade hjärnskakning.

Jag var själv på torget i Rönninge och såg att det fanns mycket som var märkligt när det gäller polisernas agerande. Å andra sidan var många demonstranter maskerade, några kastade flaskor mot poliserna, andra rökbomber. Då får de skylla sig själva om de åker på stryk.

Men när polisen ger sig på en medelålders man som är på väg bort från bråket är gränsen nådd.

Polisens enhet för interna utredningar har inlett förundersökningar på fem fall av misshandel under demonstrationen i Rönninge. De tror att det blir mer.

Faktiskt så har polisen slagit rekord i antalet anmälningar i år, 4 000 stycken. Och 90 fall har gått vidare till polisens ansvarsnämnd, motsvarande siffra från förra året är 74.

Det här är riktigt skrämmande.

Kan inte vanliga

omaskerade människor demonstrera utan att få stryk ligger vi alla illa till. Men varför i helvete städar antirasisterna inte upp i sina egna led och visar att de kan genomföra en lugn och sansad demonstration? Varför tar de inte avstånd från våld? Varför tillåter de folk att maskera sig? Alternativrörelserna saknar både självkritik och förmåga att ta ansvar och det är inte första gången. När Göteborgskommittén la fram sin rapport efter kravallerna så var den mycket kritisk mot polisens agerande. Men ordföranden Ingvar Carlsson talade också om glappet mellan politiska partier å ena sidan och de nya rörelserna på den andra.

Ungdomar är mer politiskt intresserade än på länge men de tycker de traditionella rörelserna är för tråkiga, dessutom känner de sig maktlösa i samhället. Allt detta stämmer väl in på antifascisterna i Rönninge och de lär inte ha ändrat sig efter polisens agerande.

Men demokrati och politiskt våld är varandras motsatser. Revolutionsromantiker har aldrig gjort något konstruktivt. Och en polis som slår en medelålders demonstrant i bakhuvudet värvar hundra ungdomar till alternativrörelsen.

Så här står vi på en väg som leder ingenstans.

Alltmedan kvinnor och barn misshandlas, de hemlösa söker tak över huvudet och tusentals människor inte kommer in i samhället för att de har fel efternamn.

Man ska välja sina krig. Mörkerkrafter ska bekämpas. Men att själv bli en är bara föraktfullt och dumt.

Sista ordet Johanne Hildebrandt