Må staten vägleda oss alla till ett hälsosamt liv

KOLUMNISTER

Det är så sant som det är sagt: Rökare är också människor, men inte lika länge.

Detta upplyses alla om, för på varje cigarettpaket står de fina varningstexterna: Rökare dör i förtid. Huden åldras. Tänderna lossnar. Du går mot död och förintelse.

Meddelandet är uppfattat.

Och nu kommer nästa steg. Från och med sommaren 2005 införs rökförbud på krogen. Oj, oj, oj, vilket liv det är på krögarna. Ingen kommer att äta hos dem om man inte får ta sig ett bloss efter maten. Konkurserna är ett faktum, ja det är i princip bara att lägga ned verksamheten.

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt pekar på fall där rökförbud införts i andra länder och där krogar gått omkull. Fast då tycker jag att han underskattar de svenska rökarna. Vi talar faktiskt om ett släkte som funnit sig i att vara fördrivna från inomhusmiljöer i minst en dekad. Vilken vettig förälder tillåter rökning inomhus? Nej, likt islandshästar tvingas rökarna söka sig utomhus oavsett väderlek eller årstid. Regn, hagel, snöstorm och storm, intet kan förhindra dem att söka sig ut på balkonger, rök-rutor eller andra avgränsade ytor. Där står de sedan och huttrar medan de suger på sina cigaretter. En sorglig och ovärdig syn förvisso, men ändå beundransvärd i sin dystra tapperhet.

Säkert kommer många sjukdomar av detta frysande utomhus. Men hey, vem har sagt att rökare är smarta. Vi snackar om människor med dödsförakt. En tredjedel får lungcancer, kol eller någon annan sjukdom som sakta stryper dem till döds. Oss får jag väl säga, för jag röker själv. Dock har jag viss sjukdomsinsikt och hyser gott hopp om att sluta, till nyår. Igen. (Och hur patetiskt är inte det?)

I New York har rökförbud redan införts på restauranger och pubar. Där har svartklubbar öppnats för rökare och cigarettsmugglingen har enligt polisen dödat fyra personer.

Förbud är bra och vackert. Varför förbjuder man inte också rökning utomhus, eller inför luftföroreningsskatt? Helt okej. Förbud mot droger är ju så himla effektiva och bra. Alla slutar omedelbart. Okej då, kanske inte alla, men minns vilket gnäll det var när barnaga förbjöds i hemmen, nu är det en självklarhet. Vem vet, en dag blir det kanske lika självklart att män inte får slå kvinnor.

Hjälmtvång på ungarna är rena genidraget, tack för det Messing. Slut på ändlösa diskussioner. På med hjälmen unge, sådan är lagen. Nästa steg borde vara obligatorisk familjeterapi för gifta par, förbud mot dokusåpor, stillasittande, psykopatchefer, stress och långrandiga människor.

Det finns dom som påstår att vi alla är individer och därmed har rätt att ta våra egna beslut. Själv är jag mer tveksam. Handen på hjärtat, hur många människor känner du som alltid tar vettiga beslut? Vem orkar förresten hålla på och välja? Hur skadligt är det inte att stressa ihjäl sig för att göra rätt val.

Nej, må staten vägleda oss alla till ett långt och hälsosamt liv. Så länge det inte blir snusförbud. För där går ta mig tusan Gestapogränsen.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM