Glöm inte bort att det finns riktiga män också

KOLUMNISTER

Jag försöker vara en god far och make. Jag hämtar och lämnar på dagis, gör hälften av allt jobb där hemma. Ändå skuldbeläggs jag för att jag är man, och därmed också en potentiell våldtäktsman och pedofil"

Dessa ord sa en dyster medelålders tvåbarnsfar för en tid sedan. Nu när Big Brother-skandalen ekar mellan tidningsbladen så är det lätt att glömma bort att de finns, de riktiga männen.

För den som inte har koll: Olga hade "busat" och skulle "straffas". Jean smorde in henne i smör och stoppade in en fefferoni i hennes trosor när hon sov. Det var minsann ett skämt.

Men sexuella övergrepp är aldrig festliga. Något som programledaren Adam Alsing hade föga förståelse för. Han förringade det hela, vilket män gjort i alla tider.

Rubriker ger ju uppmärksamhet. Lite sexuella övergrepp ska väl en kvinna tåla. För tittarsiffrornas skull?

Nej, just det. Ingen kvinna ska tåla det. Ingen kvinna ska acceptera att ens höra att hon har sig själv att skylla.

Aldrig någonsin.

Den synnerliga kompetenta journalisten och författaren Katarina Wennstam har mött kvinnor som fått hårsprejtuber, kryckor, flaskor och kvastskaft uppkörda i underlivet.

Så här skrev hon i går på Aftonbladets debattsida.

"Det som hände i Big Brother-huset är långt ifrån så grovt, men det följer samma mönster. Det kallas skämt, det kallas bus - men det handlar om att rikta förakt mot kvinnans kön med ett avlångt föremål."

Vad gör då Alsing? Jo han stävar runt i sitt träsk av höhöhö. Tumla runt under täcket och få bra tittarsiffror. Vadå, har jag ett ansvar? Hoppsan!

Heder åt huvudsponsorn Ladbroke som drog sig ur Big Brother. För Katarina Wennstam har rätt i att det är dags att lyfta fram de goda manliga förebilderna.

De finns ju där ute, massor av dem. Ouppmärksammade stretar de tappert på dag efter dag.

De är inte rädda för starka kvinnor. Och deras heder förbjuder dem att utnyttja en berusad tjej, eller ens komma på tanken att det är en kvinnas ansvar om hon blir utnyttjad när hon är full.

De finns överallt, karlarna som är så säkra på sin manlighet att de inte ständigt behöver bevisa den.

Riktiga karlar slår inte. De hämtar på dagis och gör hälften av jobbet hemma.

De fjollar inte runt i dokusåpor utan gör något vettigt med sitt liv.

De älskar och tar hand om sina barn.

Riktiga karlar lever i en bra relation med en kvinna, och det kan de faktiskt tacka sin egen pappa för.

En ny rapport från Göteborgs universitet visar nämligen att en man som haft en varm relation med sin pappa i tonåren har större chans att bli lycklig i en parrelation. Så viktigt är faderskapet, för alla.

Låt oss börja hedra den riktiga manligheten.

Det förtjänar han.

Johanne Hildebrandt