Nu ska ÖB rensa upp i gubbträsket

KOLUMNISTER

Lillasyster mönstrade för några år sedan. Hon var klipsk så de rekommenderade henne att bli befälselev. Sagt och gjort, hon packade väskan och gav sig i väg till Kungsängen för att utbildas till radiogruppchef.

Men när lillasyster var på plats fick hon det överraskande beskedet att hon i stället skulle bli gruppchef för reservdelsmännen. Hon skulle med andra ord lära killar som gått fordonsteknisk att laga lastbilsmotorer.

Varför hon, med sin språkbegåvning plötsligt ansågs lämpad till detta var och förblir en gåta. Å andra sidan fanns det knappt någon av de värnpliktiga som inte blev felplacerad. Dåligt med resurser, trög organisation och lång väntan har alltid varit en del av försvaret.

Men nu stundar nya tider. ÖB, Håkan Syrén, håller bokstavligen på och rensar upp i gubbträsket. Inga officerare kommer att vara äldre än 35 år. (Vilket kommer att ge intressanta effekter på erfarenhet och kunskap.)

Bättre är att han vill införa könsneutral mönstring. Grattis. Kolossen på larvfötter rullar långsamt mot framtiden.

För självklart ska kvinnor göra lumpen, inte bara för att öka de ynka tre procenten av kvinnor i försvaret utan också för att det är rättvist.

Och varför ska vi komma undan? Jämlikhet måste fungera åt båda hållen.

Men tro inte en sekund att ÖB vill ha en könsneutral mönstring för att han är en glödande feminist som sitter och sjunger kampsånger på Högkvarteret. Nej, det handlar om politik och om att få ett större urval. Förra året mönstrade 45 000 män och de var både dummare, svagare och tjockare än de ynglingar som mönstrade för tio år sedan.

I framtiden kommer 10 000 -12 000 ungdomar att tas ut till värnplikt, det är drygt hälften mot i dag. Då vill man ha de bästa att välja mellan, hellre en smart motiverad kvinna än en slö uttråkad man.

Så långt allt väl. Lillasyster är glad över att hon gjorde lumpen, försvaret kommer att bli bättre med en normal könsbalans.

Men den stora frågan är vart detta bättre försvar är på väg. Vad vill politikerna att det ska användas till? Internationella insatser, försvar av landets gränser eller parader?

Vi är snart helt omgivna av Natoländer och har haft trupper under Natoflagg i många år. Men eftersom vi inte är medlemmar har vi ingen bestämmanderätt. Dags att tänka om? I vår nya värld är ju själv inte längre bäste dräng.

Vad vill egentligen politikerna? Ha en slimmad högteknologisk organisation som snabbt kan sättas in och skapa fred var som helst i världen eller behålla en trött dinosaurie som väntar på kriget som aldrig kom?

I dag kostar försvaret 40 miljarder per år, pengar som går till folk och materiel som inte längre behövs. Det är dålig politik och dålig ekonomi. Kanske dags att kalla in en utomstående med hårda nypor som kan öka effektiviteten och rensa bland Jas-kontrakten.

Cristina Stenbeck, var är du? Ditt land behöver dig!

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM