Feministiska (s) – inte en kvinnlig ledare på 105 år

KOLUMNISTER

Sossekongressen bjuder sannerligen på överraskningar. Göran Persson säger att partiet är en snigel, fast förankrat i jorden men med antennerna riktade mot framtiden.

Jag som trodde att han menade att partiet var långsamt och slemmigt. Hoppsan! Där ser man vad lite man vet.

Persson har startat sin nedräkning mot de glada dagarna som mjölkbonde. (Någon som träffat på en glad bonde, förresten?) Men spekulationerna om vem som ska ta över är i alla fall spännande.

Någon tycker visst att det ska bli Per Nuder. Han ska vara hederlig, påläst och klok. Det är han säkert. Men handen på hjärtat, vem vill rösta på en kille som har lika stor utstrålning som ett vindkraftverk? (Det vill säga noll.)

Vi talar om en kille som när han gick ut gymnasiet gjorde ett specialarbete om ”flerbostadshusens energiförbrukning 76–80” och sedan läste juridik.

Förmodligen är det bara fördomar, det kanske är jättekul med energiförbrukning och Nuder är i själva verket en klok ledare med superkarisma, ja rena rama babemagneten. Det lär vi snart bli varse.

Nuder har nämligen skaffat sig en ”klok gubbe” som ska göra honom folklig. Det ska bli spännande att se om han dyker upp i Big Brother, i Farmen eller om det blir en stilla kodans i Bolibompa.

Fast varför tar han inte en snabbkurs hos Thomas Bodström?

Han har ju all karisma en ledare kan önska, är förtroendeingivande och smart. Plus att han spelar ishockeyspel i barnprogram. Sådant ger stilpoäng.

Men, män, män, män. Det handlar alldeles för mycket om dem. Nej, jag säger bara Margot Wallström. En Margot, som de säger i Västerbotten. Kan det finnas någon bättre kandidat?

Efter alla dessa år som EU-kommissionär har hon fått combatträning i politik. Snacka om kontaktnät.

En Margot behöver inte hyra in någon som ska göra henne folklig, hon är det naturligt och inger mer förtroende än någon annan aspirant till jobbet.

Det sägs att Göran Persson inte gillar henne. Men med tanke på hur snabbt han ändrar inställning nuförtiden så kommer han nog snart att bli en Margotkramare. Gräsrötterna ute i partidistrikten är det redan.

Det finns ett annat skäl till varför det vore en katastrof om Nuder blev sossarnas partiledare. Anna Lindh var Sveriges framtidshopp och hon stals ifrån oss. En ofattbar förlust, för med henne dog mångas hopp om förändring.

Om en karl tar över – igen – så slungas socialdemokraterna ännu längre tillbaka till forntiden.

Sedan 1858 har Sverige haft 33 statsministrar. Av dem har sju varit sossar. Självklart var alla män.

Socialdemokraterna talar mycket om jämställdhet och rättvisa. Då är det också deras skyldighet att se till att en kvinna blir partiledare.

Det går inte att bara prata, det krävs handling också. För ett parti som kallar sig feministiskt men som inte förmått släppa fram en kvinnlig partiledare under sin 105-åriga existens är inte jämställt, det är ett skämt.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM