Kvinnor kan också mörda och tortera

KOLUMNISTER

Oj, vad det pratas om Lynndie England, den amerikanska soldat som har misshandlat irakiska fångar och poserat på trofébilder. Alla är så förvånade. Hon var ju så snäll och ville bli meteorolog.

Framför allt så är hon ju kvinna och därmed genetiskt predestinerad till att vara en god varelse som ammar barn och tänker milda tankar. Ha! Vilket hyckleri.

Jag säger bara iskall tystnad, utfrysning, mobbning. Sociala och kulturella mönster ser till att kvinnors grymheter ofta tar sig annorlunda former än mäns, likväl finns de där.

Amerikansk statistik visar att kvinnor utför de flesta barnamorden och 80 procent av alla mord på spädbarn. De utför hälften av all barnmisshandel och 25 procent av alla sexuella övergrepp på barn.

Här i Sverige finns liknande siffror. Av de barn som ringer Bris för att berätta om sexuella övergrepp talar 20 procent om en kvinnlig förövare.

I USA finns naturligtvis också de kvinnliga seriemördarna, som Aileen Wournos som porträtteras i filmen "Monster". Hon mördade fem-sex torskar.

Susan Smith dränkte sina barn, ett och tre år gamla, för att få tillbaka sin älskare som inte gillade barn. Andrea Yates dränkte sina fem barn i ett badkar under en psykos. Och vad ska man kalla de mödrar som låter sina döttrar mördas för att rädda familjehedern?

Enligt boken "When she was bad" av Patricia Pearson skiljer kvinnliga mördare sig från män genom att de ofta känner sina offer. De har ihjäl sina barn, män eller släktingar. Förgiftar dem i stället för att slå.

I boken hävdar Pearson också att samhället har en tendens att ursäkta mördande kvinnor. Man vill inte tro att kvinnor kan vara våldsamma till sin natur. Varför är det så?

Okej. De flesta våldsbrott begås av män, det är ett obeskrivligt faktum.

Och det hade varit spännande att veta om detta beror på att män råkar ha mer testosteron eller om det beror på normer, måhända en kombination av båda.

En sak är i alla fall klar. Mänskligheten består av individer, inte kön. Kvinnor är inga heliga, upphöjda varelser, de är som folk är mest.

Det är klart att det finns hyperaggressiva, skruvade kvinnor. Inte lika många som män, men de finns där.

Lynndie England betedde sig som ett stort svin, liksom många män gjort före henne när de varit utsatta för krig, hot, grupptryck, normlöshet eller någon annan form av katastrof.

För det är först i ett sådant läge man kan se vad som kommer att välla fram ur sprickorna på fasaden: ondska, medkänsla eller heder.

Mänskligheten är i sanning underbar.

Johanne Hildebrandt