Hallå! Hjulet snurrar men hamstern är död

KOLUMNISTER

Ska man skratta eller gråta över Runar Sögaard? Större medialt magplask har knappast skådats sedan hans ex, Carola, delade ut sina cd-skivor till hungriga hemlösa.

Runar vägrar till och med att be om ursäkt utan hänvisar till historieböckerna. Oklart vilka. Profeten Mohammed gifte sig visserligen med en nioåring men sådana äktenskap var på den tiden ett vanligt sätt att forma politiska allianser, även i Europa.

Att Runar inte har koll är inte så konstigt, däremot är det märkligt att muslimerna tar honom på allvar. Vi talar faktiskt om landets mest kändiskåta predikant. Känd för sitt äktenskap med en sångerska och för att ha skjutit ett rådjur från sovrumsfönstret.

Hallå, hjulet snurrar men hamstern är död.

Absurt blir det också när undergångspredikanten Stanley Sjöberg framför en ursäkt å Runars vägnar. För fyra år sedan kritiserades Sjöberg för sina muslimkritiska predikningar. Han hävdar också att homosexuella och växthuseffekten är tecken på att jordens undergång är nära. (Suck!)

Men det råder religionsfrihet i Sverige, alla har rätt att tro och predika vad de vill. Det är en rättighet som alla SKA respektera.

Runar borde dock lära sig ödmjukhet av den man han kritiserar. Muhammed respekterade Jesus och kallade honom för en av de stora profeterna. Men som vanligt feltolkas och förvrängs religioner av individer.

Som när en handfull män säger att de är beredda att dräpa Runar.

Koranen tillåter varken mord eller självmord. Islam är ingen maffia som kan sätta sig över lagen och dräpa oliktänkande.

Vad dessa män i stället lyckades med var att effektivt underblåsa alla fördomar om islam och terrorister. Och landets tiotusentals vanliga, kloka, muslimer måste ännu en gång stå till svars för något som är dem helt främmande.

Hur kul skulle du själv tycka det var att bli förknippad med Knutbysekten bara för att du råkat bli kristen?

Nej, fanatism är lika otäck oavsett var den dväljs och den när sig på vår okunskap. Om detta borde vi tala mycket och öppet om.

I dag hålls en demonstration utanför Filadelfiakyrkan i Stockholm. Sällan har landets troende muslimer haft en sådan chans att krossa fördomar och vinna respekt genom dialog och återhållsamhet.

Hoppas innerligt att denna möjlighet tas till vara. Och att ingen ensam dåre förstör, igen.

Johanne Hildebrandt