Trist att ni har problem - men ställ bilen era svin!

KOLUMNISTER

Kikki Danielsson var gäst hos Luuk häromdagen. Hon var ledsen för att hon hade fått sparken av Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg från deras show. Likväl förklarade hon tappert att hon lämnat det bakom sig.

"Men de gjorde mig besviken."

Håhå, jaja. Undra hur många gånger Kikkis polare blivit besvikna och ställt upp för henne. Förgäves.

Sorgligaste var dock när Kikki Danielsson sa att hon inte vet om hon är alkoholist. Släpp sargen och kom in i matchen!

Det går inte att vara alkis i ena stunden och botad i nästa. Alkoholism är en kronisk sjukdom, ett sug, som finns kvar resten av livet. Om detta vittnar varje nykter alkoholist.

Visst, det måste kännas hemskt och skamligt men förnekelse och självömkan är också en del av sjukdomsbilden.

"Jag drack bara en öl. Jag ska ta en vit vecka sedan. Jag har inte problem med spriten, jag är annorlunda eftersom jag är välutbildad/artist/eskimå." Det där har man ju hört förr.

Heder åt Persbrandt som verkar ha insett att han har problem och försöker göra något åt det.

Jag önskar Kikki Danielsson allt väl i livet, framgång, pengar och lycka. Men framför allt hoppas jag att hon lyckas dräpa de demoner som gör att hon dricker. Tveksamt om alla intervjuer är det bästa sättet att uppnå det.

Den som åkt dit för två rattfyllor borde dessutom inse situationens allvar. För det är exakt där som det privata blir väldigt allmängiltigt. Var 60:e timme dödas någon av ett rattfyllo. Tusen människor skadas av dem varje år och de finns överallt.

Scen från E4:an häromdagen: En Volvo vinglar fram och tillbaka mellan filerna. En kvinna sitter lutad över ratten, stirrar stint framför sig och verkar helt borta. Plötsligt svänger hon rätt mot mig som lyckas bromsa i sista stund. Rena turen att inget hände. Men med vilken rätt riskerar den här kvinnan mitt och min sons liv? Hur tänker Per Gahrton när han kör till Arlanda trots att han är så packad att han krockar med en polis?

Inte alls, förmodligen. Och det gör det ännu mer skrämmande.

16000 personer kör rattonyktra varje dag. När som helst kan någon av dem komma mot dig i sina tvåtonsmissiler.

Folk må ha problem och det är trist, men när de riskerar andras liv har gränsen passerats med råge. Det finns helt enkelt ingen ursäkt för den som kör på fyllan. Så ställ bilen era egotrippade svin - eller brinn i helvetet!

Johanne Hildebrandt