Kärleken behövs mer än någonsin

KOLUMNISTER

Det dröjde inte många dagar efter kyrkans beslut att tillåta homovigslar förrän mörkermännen krälade upp ur sina hålor.

Komminister Yngve Kalin har startat ett uppror som hitintills 450 präster skrivit på. De tänker inte viga bögar och flator med hänvisning till att man inte har mandat i Bibeln att viga homosexuella.

Visst, det är trevligt med konsekvens och det står ju faktiskt i Tredje Mosebok 18:22 att homosexualitet är en styggelse. Men varför stanna där? Ätandet av skaldjur är också en styggelse och enligt Andra Mosebok 35:2 står det klart och tydligt att folk som jobbar på söndagar ska dödas. Med andra ord ger sig en rättrogen präst ut med hagelbössan efter söndagspredikan. Och vi som fött barn utan att offra ett lamm, är vi helt körda?

Nej, den konservativa kristna högern borde fundera över hur Bibeln ska tolkas. Men det är klart, varje reaktion föder en motreaktion. Det faktum att homosexualitet med rätta nu börjar bli riktigt accepterat får självklart motståndarna att reagera.

Riksförbundet kristen tro och livsstil, RKL, är en organisation som är mot aborter och det mesta som andra kallar mänskliga rättigheter. Deras symbol regnbågen har de kidnappat från de homosexuella.

På onsdag ordnar de en manifestation till stöd för Åke Green. Högsta domstolen ska då avgöra om pingstpastorns "homosexualitet är en sjukdom"-predikan är hets mot folkgrupp eller inte. Ironiskt nog är den nionde den dag då kristallnatten inleddes, apropå mörker, intolerans och hat.

Enligt RKL:s hemsida är manifestationen en tyst marsch i respekt för alla människors tro och livsstil. Men sätt er då för guds skull inte till doms över andra människors kärlek! De säger sig kämpa för yttrandefriheten. Vems? Yngve Kalins och Åke Greens version av sanningen som förbjuder andra vägar till frälsning än den som går genom en manlig präst. Den som förkastar alla sätt att leva utom deras godkända version?

Jag blir faktiskt ledsen.

Sverige är världens mest sekulariserade land. Kyrkan har misslyckats med att sälja in sitt budskap, trots att behovet av andlighet och tro är så stort. Men som världen ser ut idag behövs kärleksbudskapet mer än någonsin.

Jag önskar att den toleranta kristendomen kunde slå igenom, det är faktiskt inget dåligt grundkoncept. Men så länge som den kristna fundamentalisthögern sväller ut och tar sig ton så ser det mörkt ut.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM