Alla flyktingar är inte fina människor

KOLUMNISTER

Det är väl klart att det finns flyktingar som drogar ner sina barn till apati för att få uppehållstillstånd. De är säkert ytterst få men likväl finns det säkert de som tar risken att förstöra ett barns liv genom att hälla ut näringslösning, etc. Desperation eller ett hopp om ett bättre liv kan driva en asylsökande långt.

Och med tanke på att det finns föräldrar, även svenska, som säljer sina barn till pedofiler, slavarbete eller sonika sparkar ut dem så är en neddrogning jämförelsevis ganska milt.

Att ha barn betyder inte automatiskt att man är en god person.

Ändå satt Anita Dorazio, svensk flyktingkramare, i SVT:s morgonsoffa och skällde på Vera Efron, en rysk flykting som skrivit om hur hennes bekanta utnyttjade systemet när de sökte asyl. Anita var arg för att så gick det minsann inte till. Och inga föräldrar drogade ned sina barn, alla flyktingar var fina människor och Vera var i maskopi med migrationsministern. Värre uppvisning i naivitet och överlägsenhet förklädd till godhet har man sällan sett. Här satt en person som sökt och fått asyl i Sverige och därmed vet vad hon talar om, och får höra att hennes åsikter är fel – de stämde inte överens med flyktingkramarens pk verklighet.

Missförstå mig rätt, jag är sannerligen inte främlingsfientlig, vi tar emot på tok för få flyktingar i landet. Men efter att ha arbetat ute i världen under många år och hört folk gapskratta åt den svenska naiviteten så har jag blivit rätt krass. Självklart finns det de som försöker utnyttja systemet, på samma sätt som vi själva gör det när vi får minsta lilla chans.

Om jag levt i fattigdom eller förföljelse så kan ni lita på att jag skulle gjort vad som helst för att ta mig därifrån. Ok, kanske inte droga sonen, men nästan.

Är det något jag lärt av att resa runt välden så är folk ungefär desamma överallt, kultur och utseende är bara yta. Bruce Lee visste detta.

När han började lära ut Kung Fu till vita och färgade blev kineserna rasande och kallade honom förrädare.

Nu återuppstår han som som staty i Mostar, staden som är delad mellan muslimer och kroater. Han valdes för att han var den enda symbolen som alla kunde acceptera.

Nu undrar jag bara vem ska stå staty för att förena hela Sverige:

George Best, symbolen för riskerna med minskad spritskatt, Fadde, för att visa hur viktigt det är med det oviktiga. Nej, nu vet jag – Polyanna – flickan som levde i en drömvärld.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM