Cyniska svin tjänar miljoner på flickorna

KOLUMNISTER

Vilka var männen som besökte bordellerna? Hur tänkte dom? Säkert inbillade de sig att hon gillade det, att hon var tacksam över att få tjäna pengar.

Yeah, right. Självklart drömmer alla flickor i Ukraina eller i Baltikum om att få åka hit och ha sex med en massa karlar på en skitig madrass i en förortslägenhet.

Begriper ni inte att de flesta är utfattiga och trodde de skulle jobba utomlands som servitris eller barnflicka, att de försökte få ett bättre liv men i stället blev kidnappade, misshandlade och sedan tvingade till prostitution?

Eller struntar ni i vilket, det gör er ännu vidrigare, för det är inte bara de som driver bordellerna som är avskyvärda, så länge det finns folk som betalar kommer människohandeln att fortsätta.

Trafficking är vår tids slaveri. Enligt FN ökar handeln med kvinnor och barn över hela världen. I dag är över tolv miljoner människor slavarbetare och drygt 90 procent arbetar inom sexhandeln. Hälften är barn.

De kriminella nätverken består av cyniska svin som tjänar pengar på människor på samma sätt som på knark och cigaretter. Men de är välorganiserade. För polisen är det tungjobbat, trafficking kräver stora resurser i form av tid, spaning och kontakter med andra länders myndigheter.

Visst, det är bra att regeringen öronmärkt 30 miljoner som polisen ska använda för att bekämpa människohandeln. Det går framåt och äntligen börjar man uppmärksamma hur stort problemet är. Likväl finns det ingen anledning att slå kullerbyttor av glädje.

En människosmugglare tjänar mellan etthundratusen och trehundratusen kronor per prostituerad kvinna och månad. De kommer att fortsätta så länge det lönar sig. Det är inte ens särskilt riskabelt, få döms för trafficking.

I rätten är de prostituerade mindre värda än knark. Problemet för polis och åklagare är att bevisa att flickorna befunnit sig i en tvångssituation, helst ska de ha hotats för att domstolarna ska förstå.

Att prostituerade som vittnar får stanna i Sverige är därför ett stort steg framåt, för självklart kommer ingen att säga ett ord om de riskerar att bli avrättade.

Men dessa åtgärder förändrar inte grundproblemet. Redan för tio år sedan varnade experter på Östeuropa för att smugglingen och prostitutionen skulle öka lavinartat om man inte gjorde något åt arbetslösheten och ländernas usla ekonomi. I dag berättar Interpol om en våg av barnporr från öststatsländerna. Balkan har blivit rena motorvägen för drog- och människosmuggling. Allt som förutsågs har blivit sanning trots alla varningar.

Och det är de som sysslar med trafficking som tjänar på fattigdomen och misären. Enligt en artikel av Michaels Jandl i The Economist tar människosmugglare 3000-8000 euro för att smuggla någon från Pakistan till Europa. Ett fejkat äktenskap i England kostar 65000 kronor.

Så många som 800000 illegala flyktingar tros ta sig in i EU varje år.

På detta tjänar människosmugglarna uppskattningsvis 37 miljoner kronor.

Minns då att drygt 2000 människor drunknar i Medelhavet varje år när de försöker ta sig in i bastion Europa.

Fattigdom, desperation och drömmen om ett bättre liv är det som driver människor in i slaveri, prostitution, förnedring och död. Människor som råkas födas utanför Väst kan välja mellan att stå utanför och se på rikedomen eller försöka ta sig hit. Vad hade du gjort?

Nej, detta är en stor skam. De kriminella blir rika på de sociala orättvisorna i världen, barn säljs som sexslavar och kvinnor till slaveri. Allt medan vi bygger murar på varje tänkbart sätt.

Fy fan, vilken globalisering.

Johanne Hildebrandt