Lova att vara din egen dräng i år!

KOLUMNISTER

N yår är lika meningslöst och oförklarligt som hysterin när det snöar.

Vad hetsar alla upp sig för? Det blev ett nytt år igen. Wow.

Jag kan förstå om befolkningen i Ghana blir överraskad om det börjar snöa, jag kan till och med begripa att fransmännen blir lite upprörda när det kommer frusen nederbörd. Men Sverige?

Det här är ett markområde som det snöat på under varenda vinter sedan förra värmeperioden - tidig bronsålder. Ändå utbryter kaos och panik när snön kommer.

Det är så fjolligt att man nästan skrattar ihjäl sig.

Är det någon som hört en norrlänning få panik över en snöstorm? Nej, självklart inte.

I ett område där man inte förtränger vintern utan accepterar den bryter man inte ihop om man måste skotta. I Stockholm står folk och skriker efter snöröjning trots att de som gnäller lätt hade kunnat röja gatan på en kvart om de hjälptes åt.

Varför måste man köra ut med bandvagnar för att rädda pensionärerna så fort det faller snöflingor i Skåne medan gamlingarna i norr verkar klara sig utmärkt.

Visst, det är möjligt att åldringarna i norr är så hårda att de tar sina permobiler ut i skogen och klubbar ihjäl en älg som de sedan gnager på till våren. Men jag tror det finns en enklare förklaring, nämligen beredskap, både materiell och psykisk.

Det går inte att bete sig som elbolagen, som tjänar multum sedan avregleringen, men ändå inte tycker sig ha råd att gräva ned elkablarna eller röja brandgator i skogen eftersom de uppenbarligen tror att vintrarna kommer att försvinna.

Deras snöstormsförnekelse klassas in i samma kategori som att ha sex med många partner utan kondom eller att tro att räntorna kommer att ligga på två procent i all evighet. Förr eller senare går det år helvete.

Idag börjar den nya ellagen gälla, vilket är fantastiskt, men vissa saker går det inte att lagstifta mot, utan de kräver att alla tar sitt ansvar och hjälper till för att hålla samhället igång. Typ slutar gnälla och sätter igång att skotta snö om det behövs.

För det krävs rätt lite för att det så kallade välordnade samhället ska bryta samman. Ledarna har inte förmåga att ta kommandot i kris. En storm slår ut elen så folk varken kan bo i sina hus eller jobba men företagen tar ändå betalt. Människor dör för att någon inte plogat vägen.

Så det enda vettiga nyårslöftet man kan ge är att vara sin egen dräng!

Ingen annan kommer att ordna ditt liv så du kan lika gärna ta tag i det själv. God fortsättning.

Johanne Hildebrandt