Tänk om tricket är att tro på något

KOLUMNISTER

Det finns en berättelse om hur en norrlänning träffade en kamrat på en flygplats. Kamraten skulle åka till Sydamerika för att träffa en indiansk schaman. Upphetsat talade han om hur häftigt det skulle bli att träffa ursprungsbefolkningen, de var minsann andligt upplysta.

Norrlänningen frågade då varför kamraten åkte till Sydamerika när det bodde en nåjd, en samisk schaman, några kilometer från hans hemby. Kamraten stirrade häpet på honom och svarade sedan att det hade han faktiskt inte tänkt på.

Nåväl. Det är knappast någon nyhet att människor hellre söker på platser som ligger långt borta när svaren i själva verket finns inom dem. Var det något som man fick lära sig av årets nyttigaste realityserie, Klostret, så var det just detta.

En handfull brittiska män med olika bakgrund tillbringade sex veckor i ett kloster, där de fick inordna sig efter benediktinertraditionen. Det innebar bland annat gudstjänstbesök sex gånger per dag, arbete, tystnad samt bibelstudier. Under tre avsnitt fick man följa deras utveckling, hur de rastlösa lugnade ned sig, hur männen utmanade religionen alternativt inrättade sig i klosterlivet. Kloka, ödmjuka munkar försökte vägleda dem och lösa deras konflikter och inre knutar.

Det hela slutade med att den tvivlande mjukporrsproducenten fick en religiös upplevelse, inför kameran, som förändrade hans liv.

DET kallar jag en bra

dokusåpa. Antitesen till den dansade Carolina Gynning som inte ids träna utan tror att hon kan charma sig igenom danssåpan "Let"s dance". Och när det inte lyckades gnällde hon på domarna.

Okej, andlighet har inte särskilt hög status i ett samhälle som kretsar runt utseende, framgång, yta och status.

Lyckade människor ska kunna gå över lik, trots att redan Konfucius sa, 500 år före Jesu födelse, att man ska behandla människor som man själv vill bli behandlad.

Kanske är det bristen på andlighet som gör att så många är så missbelåtna. En del försöker knulla sig lyckliga, andra super, tränar hårt eller spelar frenetiskt. Nu försöker ateisten Luigi Cascioli till och med stämma katolska kyrkan för att bevisa att Jesus aldrig funnits.

Kanske är tricket att tro på något, vad som helst, för då slipper man jaga sanningar i Sydamerika utan får hjälp att stå ut med sig själv. Tänk om det är så enkelt.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM