Rätt man för jobbet

Aftonbladets läsare: Vi vill ha kvar monarkin och vår monark.

KOLUMNISTER

Grattis kungen! Jag sitter här i min nysydda Sverigedräkt och viftar med flaggan för att delta i firandet och känna gemenskap med kunga-

huset. Det går så där, uppenbarligen är jag ganska ensam i mitt ystra festande.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Så gjordes undersökningen: 60 000 av Aftonbladets läsare på nätet svarade på frågor om kungen och monarkin.

Enligt Aftonbladets kungaundersökning är det bara 14 procent som tänker lägga in en överväxel och fira monarkens födelsedag. Herregud så slött. 60 år i representationens tjänst är en tapper bedrift, inget val har han heller på grund av den blodmystik som predestinerat honom till att vara Sveriges galjonsfigur. Det påminner nästan om modernt slaveri.

Ändå gnälls det över kungens apanage, att han är rik och har en massa slott. Låt därför medborgarna, i sann demokratisk anda, få välja om de vill gå med i kungahuset, på samma sätt som med kyrkan.

För monarkin

Enligt Aftonbladets undersökning tycker drygt 60 procent att kungen gör ett bra jobb och ungefär lika många är för monarkin så kungahuset kommer säkert att gå plus på nyordningen.

Tänk också på att karln lever i ett akvarium, är tvungen att tala om sig själv i tredje person och inte får uttala sig om politik.

Däremot har han börjat använda sin mediamakt till något vettigt. Som uttalandet om att dokusåpa-stjärnor är dåliga förebilder och att det är dags för en ordentlig diskussion om etik och moral. Way to go! (Man kunde nästan tro att kungen läst mina kolumner.)

Strunta i gnället om han inte har rätt att uttala sig eftersom han har det väl förspänt. Bara för att någon vill diskutera etik betyder det inte per automatik att hon eller han anser sig vara felfri och stå högt över resten av världen. Tvärtom. Själv hade jag inte brytt mig en sekund om jag inte hade gjort miljoner klavertramp och till slut tvingats inse att det borde finnas någon form av livsmanual.

Gör så gott han kan

Kungen är självklart ingen perfekt person med sina Bruneiuttalanden och missar, men hej, han gör väl så gott han kan.

Ha medlidande med en man som i dag kommer att bli överöst med gåvor som får de klassiska skräckvaserna från moster Agda att förblekna.

Tacksamt att gnälla

Det är tacksamt att klaga på kungahuset och håna dess medlemmar. Lita dock på att ja, och alla andra gnällspikar, hade tackat jag direkt om vi blivit inbjudna på festen. Men så blev inte fallet. Därför sitter jag här ensam och viftar lamt med flaggan medan jag skriver denna magsura kolumn.

Vad är väl en bal på Slottet?

Johanne Hildebrandt