Jag blir paranoid av det här valet

KOLUMNISTER

Den skruvade folkpartispionaffären gör att det känns som om man befann sig i den gamla Mel Gibson-filmen "Conspiracy theory".

Folkpartiet har tydligen spårat ut vilket kan lämnas därhän, men vad håller egentligen socialdemokraterna på med?

Sossarnas ombudsman, vars inloggningsuppgifter är ute och seglar, har till exempel använt sitt eget smeknamn som både användar-id och lösenord.

Johan Thorbiörnson på KTH säger till SvD att det lika gärna kunde vara en tioåring som loggade in med så enkla lösenord. Han jämställer ombudsmannens beteende med att lämna lägenheten olåst när man går hemifrån.

Vill man verkligen rösta på ett parti vars stabsmedlemmar inte ens orkar hålla reda på ett riktigt lösenord?

Och om det är så enkelt för en klantig, hobbyhackande folkpartist att stövla in i sossarnas datorer så kan man ju undra hur mycket möda de riktiga proffsen, spionerna från andra länder, behöver lägga ned på att samla information. Är säkerheten så här dålig måste det vara rena rama smörjobbsfesten att vara underrättelseagent i Sverige och det är väl om något oroväckande.

Dessutom, om folk varit inne på sossarnas intranet sedan förra hösten borde ju någon ha upptäckt något, eller? Flera dataexperter säger att de borde ha sett vad som hände. Kanske kände de till intrången och har därför bara haft krafs på intranätet medan den värdefulla informationen varit lagrad någon annanstans. Tänk om de var så iskalla att de lät det hela ske så att de kunde låta spionbomben brisera dagarna innan valet.

Jag säger inte att det är sant, bara att valet och alla skandaler gör mig paranoid och jag börjar se konspirationsteorier överallt vilket det uppenbarligen finns alla skäl till.

I fredags kom min elvaåring hem från skolan och bönföll mig att rösta på moderaterna. Förbryllad över detta plötsliga politiska intresse frågade jag honom varför.

"De säger att om sossarna vinner så kommer vi att få fler läxor i skolan. Och de ger mig tablettaskar om jag lovar att läsa vad som står på baksidan", förklarade han glatt och började sedan åter propagera för de blå.

Godismutor, desinformation och lösenordsstöld, det enda som är säkert i den här valrörelsen är att alla knep verkar vara tillåtna.

Likväl har jag fortfarande inte en blekaste aning om vad jag ska rösta på.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM