Det är alltid läge för sund skepsis

KOLUMNISTER

På museet i Bahrain finns en skrivelse som anses vara skriven av Muhammed. Innehållet är ungefär följande: ”Konvertera till islam så handlar vi med er och ni får skattelättnader, judar och zoroastrier ska däremot betala högre skatt.” Och plötsligt förstod man hur den då så trendiga islam lyckades sprida sig över världen och förena människor som aldrig haft något gemensamt förr.

Nu är däremot den islamska världen i uppror på grund av att påven Benedictus har hoppat på muslimerna. Under en föreläsning upprepade han en 1300-tals kejsares ord om att ”Mohammed ville sprida tron med hjälp av svärdet”.

Med tanke på att kristendomen knappast har varit en fredlig kyrka jämt utan periodvis varit erövrare så var påvens påhopp rejält hycklande.

Den muslimska världen blev dock rasande. Bara några timmar senare exploderade några sprängladdningar i närheten av en kyrka i Gaza city.

I Irak krävde en sunnimuslimsk ledare att Vatikanens företrädare ska lämna landet. Besynnerligt med tanke på att våldet mellan sunni- och shiamuslimer har exploderat i Bagdad, bara under de senaste fyra dygnen har 176 kroppar hittats och inbördeskriget är nära. Man kan ju fundera över om inte denna irakiska ledare borde ägna sig lite åt självreflektion istället.

Man kan också undra om hur mycket det egentligen handlar om religion och om det inte i grund och botten i stället är det gamla vanliga: makt, pengar och naturtillgångar.

Påven är ju de facto en konservativ Opus dei-katolik och det är väl klart att han håller på sin religion men genom att damma av islamofobiska uttalande lyckas han ytterligare polarisera västvärlden och de islamska länderna. Och vad är det för mening med det?

Vad är det egentligen för mening med att polarisera något? De flesta människor vill ju ungefär detsamma, att ha ett bra liv. Ändå reagerar folk med ryggmärgen om det trycks på de rätta knapparna.

Nej, jag är så less på alla dessa påhopp och enkla svar. Fler vanföreställningar, demoniseringar, stereotyper, dåligt underbyggda fakta och följa efter mentalitet är det sista världen behöver. Ändå är allt som hörs snabba, lättsmälta svar levererade i snygga paket.

Men världen är mångfacetterad och ett riktigt svar är komplicerat. Därför är det alltid läge för sund skepsis. Och därför vet jag fortfarande inte på vem jag ska rösta på i dag.

Johanne Hildebrandt