Vi behöver en extra jord inom femtio år

KOLUMNISTER

Veckans snöröjningskaos var bland det mest patetiska man någonsin skådat. Hur kan två centimeters snö och tre minusgrader lamslå en huvudstad som ligger så nära polarcirkeln?

Att det blir vinter typ en gång per år är ju inte direkt någon överraskning men trots alla stormvarningar blev det varken sandat eller saltat.

Själv gav jag snabbt upp försöken att köra ut ur stan utan parkerade bilen. Och när jag vandrade hemåt genom snöstormen som barnen från Frostmofjället, minus get, kunde jag inte låta bli att häpna över hur bräckligt samhället är. Vi tar allt för givet hela tiden, el, värme och vatten, förväntar oss att allt kommer att vara precis som det är särskilt med vädret. Men att växthuseffekten fått klimatet att flippa ut med brutala stormar, oväder och stekande Medelhavsvärme på sommaren är redan ett faktum. Det är illa och det kommer att bli mycket värre.

Jordens glaciärer smälter, regnskogarna skövlas, stora sjöar torkar ut och vattenbristen är en realitet som kommer att utlösa morgondagens krig. Om eller rättare sagt när jordens medeltemperatur höjs en ynka grad kommer delar av Skåne att läggas under vatten. Översvämningar och enorma orkaner som får förra veckans snöstorm att likna en mild sunnanvind kommer att slita sönder det som vi kallar civilisation.

Allt håller på att ta slut. En internationell forskargrupp varnar för att de fiskar och skaldjur vi äter kommer att vara utrotade 2048. Faktum är att arter utrotas i högre takt än vad de gjorde när dinosaurierna dog ut. Världsnaturfonden konstaterar att om femtio år behövs två jordklot för att försörja mänskligheten.

Det är lätt att ta saker och ting för givna och tro att allt kommer att förbli som det är men vi befinner oss mitt i Harmagedon, det går bara så långsamt att vi knappt lägger märke till det. Framtida generation kommer att förbanna vår kortsiktiga girighet och ansvarslöshet som förstörde den enda jord vi har. Och allt vi behövde göra för att undvika katastrofen var att byta glödlampor, ta på en extra tröja och åka kommunalt, men inte ens det orkade vi.

Om det finns något att lära av snöstormen var hur lite som krävs för att slå ut ett samhälle och hur hjälplösa vi egentligen är inför naturens krafter. Moder jord är på krigsstigen och hon är riktigt förbannad. Gläds åt att västvärlden börjar vakna, för något måste göras och det nu.

Johanne Hildebrandt