Ett sådant onödigt slöseri med talang

KOLUMNISTER

En grupp hackare har tagit sig in i Aftonbladets datasystem och snott folks lösenord och jag läser fascinerat om hur de motiverar sina handlingar på Flashback.

”Folket måste göras påminda om att det media skiter ur sig och trycker på oss inte alltid är sanningen.”

Okej, alla har rätt till en åsikt i en demokrati och jag gillar inte heller all journalistik. Det är trist när nyheterna alltid handlar om det negativa och dramatiska, och saker sätts inte in i ett sammanhang så en del händelser blir obegripliga.

Ibland kan man också tro att hela världen står i brand och att allt är åt helvete när det i själva verket går framåt. De flesta människor gör trots allt så gott de kan utan att mörda, våldta eller förvandlas till korrupta maktgalningar.

Nyhetsdreven skapar rädda människor som inte vågar göra misstag, å andra sidan tvingar dreven fram sanningar som annars skulle vara fördolda. Utan media skulle vi inte heller veta vad som hände i världen och makthavare skulle göra vad de hade lust med, i all tysthet.

Det finns bra och dåliga saker med allt, men journalistiken kan alltid förbättras, så långt är jag med.

Däremot fattar jag inte vad VFH, de vuxna förbannade hackarna, vill uppnå. Tror de på fullt allvar att de kommer att förändra medialandskapet genom att skicka ut massmail om grupprunkande på toan? Tror de att de genom att göra inbrott kommer att uppnå någon form av respekt bortom den pubertala kompiskretsen som nu jublande utdelar digitala ryggdunkar?

Snacka om bedrövligt. Om jag hade haft deras kunskaper och hade bestämt för att använda dem till något olagligt hade jag gett mig på riktiga mål.

Jag hade hackat pedofilringar och hängt ut dess medlemmar, jag hade spårat kidnappade barn så att de kunde återförenas med sina föräldrar, avslöjat dem som tjänar pengar på trafficking, visat bilder på politiker som besöker bordeller eller avslöjat korruption.

En hackergrupp med hjärna och hjärta hade kunnat rädda kvinnor och barn och blivit cybervärldens superhjältar. I stället dyker det upp ett gäng som lägger ut skrytmail om hur duktiga de varit som tagit sig in i Aftonbladets mail. ”Hö, hö, hö. Ni är så ägda, ni förtjänar det.”

Ta er samman, skaffa er några ordentliga visioner och uträtta något vettigt i stället. Världen har aldrig förändrats genom att döda budbärarna.