Ni som skriver till Fritzl - är ni helt dumma?

KOLUMNISTER

Drygt 300 kvinnor har skrivit kärleksbrev till Josef Fritzl. De tror att han innerst inne är en god människa som blivit "missförstådd". Uppenbarligen låter de sig inte besväras av detaljer som att karln i 24 år höll sin egen dotter fånge i källaren och våldtog henne så att hon födde flera barn. Varje år väller det in brev till mördare och våldtäktsmän på fängelserna från groupies som ska "frälsa" dem med sin kärlek.

Svartenbrandt, Clark Olofsson, Juha Valjakkala, alla överöses de med brev. Tony Ohlsson har fått så många att han bett de okända kvinnorna att sluta skriva till honom. Denna brist på självbevarelsedrift är djupt fascinerande.

Hur tänker kvinnorna som skriver till Eddy Larsson, Bobbys styvpappa, som torterade ihjäl den förståndshandikappade tioåringen? Tycker de att han är ett kap att bygga en framtid tillsammans med, en bra framtida fader?

Tror verkligen någon att brottslingarna kan förändras, att kvinnornas goda, livgivande kärlek ska frälsa dem från det grymma öde som satt dem på kåken. Tror de inte att männen hamnat där på grund av de val de själva gjort?

Visst, människor förändras, mognar, blir klokare, inser sina misstag och när de sonat sitt straff är de också värda en ny chans i livet.

Men en sadistisk våldtäktsman som håller sin egen dotter fången? Mördare och våldtäktsmän? Herre, jävlar, är ni helt dumma i huvudet?

Det värsta är att konceptet med kvinnlig frälsning är betydligt mer utbrett än de extrema mördargroupisarna, om än i mildare form.

Hur många gånger har man inte varit bedrövad över kvinnor med dålig självkänsla som förnedrar sig på olika sätt? Som väninnan som oavbrutet klagar över hur dåligt behandlad hon blir av skitstöveln till pojkvän. Hon underkastar sig, anstränger sig för att vara till lags vilket per automatik leder till att hon blir mer överkörd. Ändå kämpar hon på, stoiskt med martyrskapet dallrande runt kroppen, övertygad om att han kommer förbättra sig trots att motsatsen bevisats i fem år.

Sparka ut karln om han inte beter sig som folk! Se till att ta ansvar för ditt eget liv, ingen annan lär göra det, hur många fina middagar du än fixar och hur mycket fluffig kärlek du än erbjuder.

Odla din självbevarelsedrift, det enda som är viktigt är att du har det bra, inte om din ekonomiska situation försämras om du blir singel Och alla är ansvariga för sina egna handlingar så sluta gnäll.

Du kan ändå inte förändra någon förutom dig själv, oavsett om det handlar om gangsters eller värdelösa pojkvänner.