Vem skulle orka läsa alla våra mejl?

KOLUMNISTER

I veckan är det dags, riksdagen ska rösta om FRA i jakten på terrorister ska få övervaka de mejl, sms och telefonsamtal som passerar landets gränser.

Debatten om detta är extremt underhållande. Journalistförbundet skriver att ”Lagförslaget skjuter långt över målet och utgör ett hot både mot den personliga integritet-en och mot pressfriheten”

Bloggaren Henrik Alexandersson tar upp riskerna om en tipsare skulle ringa en journalist från utlandet. ”Det krävs bara ett diskret samtal från FRA för att en städpatrull skall hinna före journalisten.”

Vänsterpartiet hävdar att detta innebär att ”en gigantisk kontroll och övervakningsapparat kommer att bildas i vårt samhälle”.

Någon mer än jag som ser en grupp paranoida män med foliehattar framför sig?

Jag har verkligen försökt att bli upprörd över lagförslag-et, men misslyckats kapitalt.

I en värld där alla viker ut sitt liv i bloggar eller dokusåpor eller är med på facebook känns begreppet personlig integritet förlegat.

Det är ju inte heller så att horder med FRA-anställda kommer att välla fram ur sina hålor där de suttit gömda i decennier för att nu få kasta sig över svenska folkets mejl.

FRA kommer att leta efter vissa sökord och ordkombinationer och om de hittar något misstänkt kommer polisen att kontaktas.

Utländska grupper har trots allt använt Sverige som bas för sin verksamhet. Jag har själv hört en kosovo-

alban håna den svenska naiva öppenheten som var så så bra att utnyttja. Å andra sidan kan en kreativ terrorist naturligtvis undvika att bli upptäckt av FRA om hon eller han bara gör smarta omskrivningar i mejl eller telefonsamtal med hemlandet.

Argumentet journalistiskt källskydd är också klent. Själv räknar jag alltid med att någon avlyssnar mina samtal när jag ringer till källor utomlands.

Så nej, jag tror inte FRA:s utökade signalspaning innebär kontrollstatens seger över mänsklighetens sista frihetsbastion. De kommer bara att kunna göra vad polisen gjort länge, om de haft domstolsbeslut.

Och betänk på att merparten av all mänsklig kommunikation består av nonsens och meningslösheter.

Jag orkar knappt läsa mina egna mejl, ännu mindre dina och jag tvivlar att FRA-människorna kommer orka bry sig heller.

Vi är faktiskt inte så intressanta som vi inbillar oss. Därför kan lagen lika gärna godkännas.