När andra tiger går hon till attack

KOLUMNISTER

Om du tycker det är så trevligt med invandrare så kan du ju flytta hit till Södertälje och själv ta reda på hur det är att bo i en stad som är översvämmad av invandrare. Fast det har du väl inte lust med, för det är ju jävligt lätt att vara flyktingkramare när man sitter i en lägenhet på Söder”, säger Södertäljebon upprört.

Vi pratar om den unga kvinna som blev misshandlad av ett stort invandrargäng och som förmodligen hade dött om inte fem hockeygrabbar ingripit, trots att de var i numerärt underläge.

”Det är för fan klart att man inte kan ta hit tiotusentals människor utan att det blir problem, fast om säger det är man rasist. Sjukt är det”, säger mannen bittert.

Fast att det inte varit särskilt lyckat för någon att Södertälje tagit emot fler irakier än hela Nordamerika kan väl dock de flesta enas om.

”Allt fler inser att landets asyl- och flyktingpolitik inte fungerar”, skriver Södertäljes kommunhövding i ett debattinlägg i DN.

Lago är besviken över hans partis flyktingpolitik, att de vill ställa hårdare krav på flyktingarna. Han anser att myndigheterna behöver skärpa till sig. Både när det gäller mottagandet men också med att lära ut svenska snabbare och informera vilka möjligheter de har till jobb i den kommun de vill flytta till.

Lago vill också ha ett tak på hur många flyktingar en kommun kan ta emot och skriver om välutbildade invandrare som inte får något jobb för att de har fel hudfärg, jobb får man ju genom kontakter.

Men i Södertälje finns det också folk som ropar efter medborgargarden efter misshandeln och anklagar polisen för att ha gett upp. Uppgivenheten är stor, bland alla läger, över integrationspolitiken.

Faktum är att de enda som verkar komma med konstruktiva lösningar är invandrarna själva. Sara Mohammed, ordförande i Pelas och Fadimes minne, strider till exempel mot hedersmord trots att vissa svenska debattörer ifrågasätter dess existens. När andra tiger, av missriktad välvilja, går hon till attack mot den medeltida kvinnosyn som vissa religiösa muslimer i landet har.

Visst är det märkligt att det måste till en invandrarkvinna för att säga självklarheter om mänskliga rättigheter? Visst är det trist att det inte förs en öppen debatt om integration och flyktingpolitik utan att anklagelser om rasism eller blattekrameri börjar hagla?

Något fungerar inte som det ska, så hur ska problemet lösas? Det är en alltför viktig fråga för att sverigedemokraterna ska kunna sno åt sig den.