Vår höga skatt blir chefens feta bonus

KOLUMNISTER

Det är i stunder som dessa som man kan luta sig tillbaka och konstatera att man är en gigantisk förlorare.

För i dammet efter finans­kollapsen framträder nu de stora vinnarna, Thorleif Krarup till exempel. Han var så då­lig på att vara chef för Nordea­ att han fick sluta, men gissa vad – han fick 150 miljoner kronor som plåster på såren. Fler Nordea­chefer har lika förmånliga avtal, men de försvarar sig med att andra banker också ger sina chefer bra villkor.

Tack så mycket för de klargörande orden. Det är ju en gigantisk tröst att ni inte är ensamma och att Handelsbankens Arne Mårtensson, som slutade vid 50 års ålder, kammade hem en pension på 170 miljoner. Mårtensson befinner sig för övrigt i Sydafrika, som är ett av stoppen på hans treåriga jordenruntresa. Naturligtvis gläds vi låntagare åt hans resa!

Skämt åsido, ser ni inte hur ruttet det här är? Staten backar upp bankerna med våra skattemedel för att de ska sänka räntan, men det är inte mycket som händer.

Bankerna påstår att de inte har råd att sänka, trots att den rörliga nu ligger två procent över Riksbankens styrränta.

Ett jävla ocker är vad det är. Varför ska vi betala bankchef­ernas feta bonusar och alla felinvesteringar? Tror ni dessutom att vi är idioter som inte fattar att ni vill att vi ska binda lånen så att ni kan tjäna mer pengar? Riksbanken kommer ju att sänka räntan ytterligare och ju fler som binder desto mer tjänar bankerna.

Det sjuka är dessutom att inget är hugget i sten. Själv hörsammade jag Anders Borgs uppmaning och ringde till banken och klagade. Vips sänktes mitt rörliga lån men 0,4 procent. Så himla svårt var det alltså inte.

Därför borde alla göra detsamma: Låntagare förena eder, vägra betala en spänn för mycket! Dra en gräns här och nu och kräv samtidigt att människor belönas när de jobbar, inte i all framtid.

För det är ju inte bara bankchefer som kan luta sig tillbaka och pilla sig i naveln. Avdankade riksdagsledamöter får också en schyst månadslön utan att behöva jobba en sekund. Dessutom får de jobbskatteavdrag, något som varken pensionärer eller arbetslösa anses ha rätt till.

Grattis, hoppas att ni sover riktigt gott och njuter av vetskapen om att vi som fortfarande arbetar bekostar era löner med vår grymt höga skatt. Hoppas ni har det riktigt bra medan andra förlorar jobben och kämpar för att bo kvar i sina hem.

Nej, det finns bara två alternativ: emigration eller revolution mot höga räntor och giriga pensionsavtal.

Båda alternativen ter sig lika lockande.