Äntligen en vd som skäms över sin lön

KOLUMNISTER

Postens nya vd Lars G Nordström är en sann hjälte. Äntligen en anständig vd som för sig med värdighet och förstår hur viktigt det är, särskilt i tider som dessa, att föregå med gott exempel.

När Lars G Nordström tog jobbet fick han 900 000 kronor i månadslön, lika mycket som 45 brevbärares löner. Detta blev känt samtidigt som Postens medarbetare fick beskedet att ekonomin var så dålig att det inte skulle bli något julbord. Naturligtvis blev de anställda, med all rätt, rasande.

Om detta hade varit som vanligt hade Postens vd hållit sig undan, vägrat att kommentera tills kritiken hade lagt sig och sedan glatt cashat in sin löjligt höga lön.

Men icke. I går förklarade Lars G Nordström att han avstår från hela månadslönen eftersom han inte vill framstå som någon girigbuk.

Nordström kommer med andra ord att jobba gratis, vilken kanske är lite överdrivet, men med tanke på att han har en pension från delstatliga Nordea på fem miljoner per år lär han inte lida någon större nöd.

Själv tycker jag att hans handlande är föredömligt, äntligen en vd som förstår något så självklart som att det är fel att plockar ut en fantasilön samtidigt som de anställda måste spara, och dessutom kanske kommer att förlora sina jobb.

Redan Julius Caesar visade återhållsamhet i fält och höjde moralen genom att dela soldaternas vedermödor när det var som svårast. Därför är det så ofattbart dumt med dessa chefer som tror att de förtjänar sina löjligt höga löner, trots finanskris, varsel och den djupaste ekonomiska misär som skådats sedan 1930-talet. Dessa människor måste leva i någon form av vanföreställning som de håller uppe genom att ständigt bekräfta sin förträfflighet inför varandra.

Arne Mårtensson, som har 750 000 i månaden i pension sedan han slutade på Handelsbanken och befinner sig på en tre år lång jordenruntsegling på sin 15 miljoners segelbåt, säger i en intervju i denna tidning: ”Ingen har betalat för mig av någon annan anledning än att de ansett att jag varit duktig.”

Det handlar alltså inte om moral, utan om att ta vad man kan få utan att skämmas en sekund. Herregud, vad jag är trött på dessa giriga vd:ar, stekare, börsslynglar och annat finansdrägg som saknar all form av självrannsakan eller kontakt med normala människors liv.

Just därför är det så underbart med Lars G Nordströms hederlighet. Måtte fler chefer följa denna föregångsman.