Vi borde aldrig ha släppt Norge 1905

KOLUMNISTER

Att Norge är ett land som befolkat av bortskämda rosenkindande naturresursprofitörer med ett överdrivet intresse för sig själva och som trots alla sina pengar inte ens klarar av att bygga ett fungerande vägnät, det visste vi sedan tidigare. Men att den norska regeringen dessutom fabulerar och är taskiga i affärer är något nytt.

Självklart talar jag om Norges fula svek när det gäller JAS affären.

Norge ska köpa nya stridsflygplan, deras F16 har blivit föråldrade. Upphandlingar har pågått men medan Eurofighter-konsortiet tid-igt fattade att något var lurt och drog sig ur trodde vi, de dumma, naiva svenskarna att norrmännen menade allvar.

Norge är ju vårt grannland och det finns naturligtvis mycket att tjäna på ett försvarssamarbete.

Men i stället för att välja- Jas Gripen bestämmer sig norrmännen för att köpa någon av versionerna av det amerikanska jaktplanet F35, ett plan som bara existerar som prototyp.

De påstår att de valde det för dess stealthteknik - sin förmåga att synas lite mindre på radarn - men det gamla partytricket lär vara genomskådat om nu planet överhuvudtaget kommer i bruk.

Jag har själv sett spillrorna av amerikanarnas stealthbomber F117 på ett museum i Belgrad. Planet sköts ned med hjälp av en urgammal väderradar, så deras teknik kan inte vara alltför briljant.

Men ok, jag kan hacka i mig att norrmännen väljer en skrivbordsprodukt framför ett fungerande plan, att de struntar i ett försvarssamarbete med sitt grannland och utnyttjar oss till att förhandla ner priset med jänkarna.

Men att de sedan totalsågar JAS Gripen så att ingen annan ska köpa planet är både stillöst och omoraliskt. Den norske försvarsministern förklarade att JAS var ”oanvändbart”.

Har kvinnan fått betalt för att prata skit om Gripen, eller vad är det frågan om?

Är den norska regeringen så exalterade över att få leka med USA att man fullständigt struntar i affärsetik? Eller har de fått så mycket hybris över att de tjänar pengar på sina naturtillgångar i stället för på hederligt arbete att de anser sig stå ovanför folkvett och hederlighet?

Se bara hur de blivit, bortskämda brats som köper upp allt i Sverige, hyr in oss som gästarbetare och dessutom förnedrar vårt största industriprojekt.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det var ett stort misstag att släppa Norge 1905.