Simpsons bästa vägen till lyckan

KOLUMNISTER

Är det någon som minns Simpsons-avsnittet när Bart och Homer blev skickade till en leprakoloni på Hawaii av sin religiösa granne?

Det var dock så dyrt för grannen att bli av med dem att han var tvungen att berätta för sina barn att familjen måste fira en låtsas-jul i år, ett besked de mottog med stor förtjusning. De små liven började omedelbart öppna sina låtsaspaket och leka med sina låtsasleksaker.

Det, mina vänner, är rätt sätt att tackla en finanskris.

Ok, tomma paket under granen lär inte mottas med någon större entusiasm men enligt en undersökning går lycka inte att köpas för pengar.

Kris och lågkonjunktur borde därför inte påverka landets lyckotillstånd eftersom undersökningar visar att svenskar inte kopplar sin lycka till statens framgångar, som kineserna, och tillståndet av lycka har varit konstant de senaste 50 åren i västvärlden.

Säg det till dem som blivit varslade de senaste veckorna.

Enligt en annan underökning gjord av den globala informationsfirman Nielsen så är kvinnor mer recessionsstabila. Drygt 28 000 människor i 51 länder hade svarat på undersökningen och enligt den är män lyckligare när de har pengar medan kvinnors lyckostatus bygger på relationer, familjen och barnen.

Detta har fått evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa att gå loss på sin blogg. Han skriver att kvinnlig lycka beror på att vi i tusentals år designats till att skilja oss från männen, och därmed är vi predestinerade att sköta hem och familj.

Kvinnor ska inte vara män och vice versa, något som han säger Sverige har försökt sig på och misslyckats med kapitalt eftersom en man kan aldrig vara lycklig när han är hemma och tar hand om barnen.

Å andra sidan finns det undersökningar som säger att variationerna mellan kvinnor och män överlappar varandra så det går inte att generalisera egenskaperna hos ett kön.

Själv tycker jag det är fascinerande hur många märkliga undersökningar som görs, hur de alltid dyker upp i ”rätt” läge och sedan används för att stärka olika falangers särintressen.

Alla dessa undersökningar och prognoser känns lika substanslösa som låtsaspresenterna barnen lekte med i Simpsons. Oavsett vad som för stunden är politiskt korrekt lär vi må bäst av att hitta vår egen väg till lycka. Mitt sätt heter Simpsons, och går alldeles utmärkt att köpa.