Nu utmanas makten

KOLUMNISTER

När Aftonbladet i går utsåg Sveriges 100 mäktigaste personer fanns både Alex Schulman och Blondinbella på listan. Två bloggare har med andra ord fått en sådan genomslagskraft att de påverkar debatten i hela landet. Tro mig, det här är bara början.

Maktförskjutningen blev uppenbar under sommarens FRA-debatt då en handfull bloggare eldade på diskussionen tills den tog ordentlig fart på nätet.

Först ville den tröga, toppstyrda politikereliten inte alls låtsas om vad som hände. Ignoransen fick bloggstormen att växa ytterligare och till slut tvingades Reinfeldt och co att krypa till korset. FRA-lagen justerades, power to the people.

Just nu rasar kulturens motsvarighet till FRA-debatten på nätet där Monica Antonsson hävdar att Liza Marklunds bok "Gömda" är en bluff.

"Gömda" marknadsfördes som en sann historia om Mia som misshandlades och förföljdes av ett ex tills hon var tvungen att fly landet.

I boken "Mia - sanningen om Gömda" lägger Antonsson fram bevis i form av dokument och intervjuer som visar en helt annan sanning.

Med tanke på att "Gömda" är en storsäljare och Mias symbolvärde för misshandlade kvinnor är stort borde riksmedia ha kastat sig över storyn. I stället är det skrämmande tyst, i bloggosfären rasar debatten desto intensivare där läsare känner sig lurade och vill ha svar.

Liza Marklund gör dessvärre en Reinfeldt och försöker ignorera saken. Hon har gett en intervju där hon sa att hon varken ljugit, överdrivit eller skarvat och att hon inte tänker kommentera saken mer. Men plötsligt var "Gömda" ingen sann historia längre utan en roman.

Detta har gjort bloggarna riktigt förbannade och de anklagar mediaeliten för att skydda Liza Marklund.

Förmodligen har de rätt, det finns en del vänskapskorruption och syltryggsmentalitet i branschen och tystnaden är märklig. Men det bloggarna inte själva verkar förstå är att makten inte enbart innehas av medierna utan numera ligger även hos dem.

Tack vare nätrötterna kan inget tigas ihjäl längre, allt kommer ut vare sig det är politiskt korrekt eller ej. Inofficiella nyheter som tidigare cirkulerat i utvalda journalistkretsar som verkat tro att allmänheten inte kan hantera "sanningen" går numera att läsa på Flashback en timma efter det har hänt.

Alla kan göra sin röst hörd, alla är lika mycket värda och snart kommer fler bloggare vara med på listan över Sveriges mäktigaste.

Det är demokrati på riktigt. Inte undra på att så många är nervösa.

ARTIKELN HANDLAR OM