Vad driver en svennejihadist?

KOLUMNISTER

Vad får en 19-årig tjej att ta sin tvååring på armen och åka till fundamentalistområdena i Pakistan?

I hela historien om hur Guantámosvensken Mehdi Ghezali gripits tillsammans med elva utlänningar i Pakistan är det den frågan som är mest intressant, och upprörande.

Att det finns svenska kvinnor som konverterat, gift sig med muslimer och är relativt aktiva i kampen, som en sorts svennejihadister, är känt. En bor bekvämt i Dubai.

Är de naiva, kära, äventyrslystna, religiösa eller vad är det som driver dem?

Den gripna 19-åringen åkte för två år sedan till Somalia.

När etiopiska armén anföll de islamistiska domstolarna flydde hon, greps och fängslades. Hennes mamma uppvaktade UD och bedyrade sin dotters oskuld. Till slut släpptes hon och kunde åka hem till Sverige igen.

Mehdi Ghezali satt fängslad på Guantánamo, utan rättegång, i två år vilket fick en stödgrupp att engagera sig i hans öde. Efter att han släpptes 2004 och flugits hem med regeringsplanet bedyrade han sin oskuld och berättade hur han torterats. Däremot kunde han inte förklara varför han befann sig i Afghanistan där han greps.

Nu sitter alltså både han och 19-åringen fängslade i Pakistan, som två symboler för obeskrivlig dumhet.

Visst, de kan vara unga medelklassidealister som bestämt sig för att göra något åt lidandet i världen, eller är de misslyckade terroristwannabes som ville kämpa för saken men som greps innan de ens kom fram till sitt mål. Kanske åkte de till Pakistan av religiösa skäl, ingen vet.

Men ingen av dem tjänar några pengar, ändå hade de råd med resan och hade dessutom ett Forexkuvert med 10 000 dollar på sig när polisen tog dem. Varifrån kommer pengarna?

19-åringens mamma är medlem i Sveriges muslimska råd och det vore också intressant att få reda på vad hon anser om dotterns politiska och religiösa åsikter.

Nu påstår jag inte att alla muslimer har kopplingar till terrorism, men det är naivt att inte inse att det finns grupper som rekryterar ungdomar i Sverige, precis som det har gjorts under alla krig.

Därför är det viktigt att ta reda på vilka krafter som egentligen ligger bakom de två gripna svenskarnas resa till Pakistan.