Vi bryr oss inte om döda byggjobbare

KOLUMNISTER

Samtidigt som medierna vältrade sig i Tiger Woods otrohetsaffärer avslutades Sveriges största arbetsmiljömål i Solna tingsrätt.

Rättegången handlade om vem som bär ansvaret för olyckan på bygget i Kista galleria 15 juli 2008 då en stålbalk gav vika och en montör föll åtta meter och dog under rasmassorna. En annan arbetare skadades svårt men överlevde, likaså en bilist som träffades av betongblock.

Orsaken till olyckan var ett konstruktionsfel, stålbalken som gav vika borde ha varit 25 millimeter men var bara sju, vilket den döde montören tidigare påpekat. Livlinor och säkerhetsselar gick inte att fästa, säkerheten var med andra ord katastrofal.

Fyra personer står åtalade. De arbetar på Ruukki i Sverige som ansvarade för monteringen, Forsen Projekt som hade samordningsansvar för bygget och konstruktionsföretaget Cremona som gjorde ritningen där det felaktiga balkmåttet skrevs in.

Enligt åklagaren tar ingen något som helst ansvar för det som hände, i stället slingrar de sig och skyller på varandra. Att vara hedervärd och värna om de människor som fått sina liv förstörda på grund av olyckan är inte alls intressant.

Skrämmande är det, men dessvärre inte ovanligt. Olyckor är vanliga i byggbranschen, konkurrensen är hård och säkerhet kostar pengar. Resultatet av detta är att 70 byggnadsarbetare dödats under fem år. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Om lika många journalister, politiker, soldater eller polismän hade dött på jobbet hade ramaskrina ekat, debatter rasat och ansvariga ställts till svars. Att byggnadsarbetare dödas passerar däremot obemärkt, det är uppenbart att alla inte är lika värda.

Tiger Woods påstås ha betalat en älskarinna sju miljoner för att hålla tyst om deras förhållande. Montören som överlevde olyckan i Kista får inte en spänn i skadestånd om de åtalade fälls, trots att han är så skadad att han inte ens kan hålla i sitt lilla barn. I stället betalas en företagsbot, pengar som går till staten, vilket är helt obegripligt. Tvinga i stället företagen att betala feta skadestånd till dem som drabbats. Se till att kostnaderna för dem som inte följer säkerhetsföreskrifterna blir oändligt mycket högre än de eventuella besparingar företagen kan göra genom att tumma på säkerheten.

Det är fullständigt oacceptabelt att 70 byggnadsarbetare dödats under fem år. Nu måste ta mig fan något radikalt göras för att rädda liv.