Jag är livrädd för att dö i ett bilvrak

KOLUMNISTER

Hemfärd i minusgrader på juldagskvällen, snön svepte förbi i vertikala streck och modden gjorde att dubbdäcken började släppa redan vid 60 kilometer i timmen. Det gick med andra ord långsamt. Jag är livrädd för att dö i en bilolycka, bli krossad och förblöda, fastklämd i ett bilvrak. Alltför många vänner och bekanta har fått sina liv förstörda av trafikolyckor, antingen för att de själva blivit skadade eller för att de har mist någon närstående.

Men medan vi harvade fram i all stillsamhet på E?20 dånade plötsligt en Saab, med baksätet fyllt med barn, förbi i vänsterfilen.

En rad frågor inställde sig omedelbart: Hur tänker en föräldrar som i ena stunden förmodligen gör allt för att skydda sina barn, och i nästa spänner fast dem i en entonsprojektil av plåt och sedan kör en kamikazefärd i 120 på glashala vägar? Råder här någon form av förträngning, en övertro på att däcken kommer lyckas bita sig fast i snömodden eller är det en villfarelse om den egna förmågan som bilförare? Förstod inte föraren att det bara handlar om ett par sekunder ouppmärksamhet och lite otur så är katastrofen ett faktum?

I Vimmerby fick en förare sladd och frontalkrockade med en mötande bil. En 80-årig kvinna avled fastklämd i bilvraket, ett par i 70-årsåldern trasades sönder och vårdas på sjukhus. En pappa i den mötande bilen skadades allvarligt och hans 15-årige son bröt

armen. På bara några sekunder drabbades två familjer av en tragedi.

Och detta var bara en av de hundra olyckor som inträffade under juldagen.

Ändå blir trafiken säkrare.

2008 dog 420 människor vilket är de lägsta siffrorna sedan 40-talet, i år har antalet omkomna sjunkit med 10–20 procent. Men även om de flesta kör förståndigt kommer Saab-föraren, rattfylleristerna och alla andra idioter som riskerar sitt eget och andras liv befinna sig i ett fordon nära dig.

Jag vet att det är nära nyår och att det förmodligen vore mer passande att skriva något krystat om decenniet som gått eller om framtiden men det enda jag hoppas på är att alla ska komma hem, och att ingen ska råka illa ut. Så snälla, sakta ned och ta det lugnt på vägarna, låt också bilen stå dagen efter, för din egen och alla andras skull. Jag vill i alla fall inte dö på grund av dig.