Vi är chanslösa mot Moder jord

KOLUMNISTER

”Fra Island: Leggja 30 milliærðir Euro í Sýppelkassin Íslenska ámbasaðins i nótt og vi skrúr af vulkánin! Ekki ringja pólísín!”

Skämten om vulkanutbrottet och Islands usla ekonomi haglar som vulkanisk aska över Europas flygplatser, men egentligen är det hela inte så muntert.

De isländska vulkanerna har nämligen ställt till mycket elände genom historien. Under Lakis utbrott 1783 föll aska över Europa under åtta månader och en dryg fjärdedel av islänningarna dog. Klimatet försämrades i Västeuropa och Nordamerika, människor dog av giftig aska, det blev hungersnöd och, som professorn Lönnroth skriver på Newsmill, så anser vissa historiker att det var en av orsakerna till franska revolutionen. Eyjafjallajökulls utbrott är visserligen mycket mindre, men kommer ändå att göra sommaren kallare i år.

När man ser på utbrottet är det inte heller svårt att se likheten med asatrons Ragnarök.

Där börjar världens undergång med den tre år långa finbulvintern, därefter rämnar bergen och jorden översvämmas. Fenrisulven, Midgårdsormen, jättarna, eldjättarna och Loke samlas för att slåss mot asarna som trots svåra förluster lyckas besegra fienden.

När striden är över har fem asar, de flesta asyrnorna samt två människor överlevt och en ny era inleds.

Säga vad man vill om asatron men där finns en grundläggande respekt för makterna. På den tiden visste människorna att deras liv berodde på naturens krafter. I dag är vi högmodiga nog att tro att det är vi, människorna, som kontrollerar världen. Resenärer twittrar frustrerat från flygplatser. ”Hur kan ett askmoln tillåtas förstöra min viktiga resa?” ”Hur kommer detta att påverka börskursen?”

Men den senaste tidens jordbävningar, tsunamis, översvämningar och snöstormar borde ha lärt de flesta att mänskligheten, och allt vi värdesätter, är chanslösa när Moder jord delar ut sina sedelärande örfilar.

Vi lever här på nåder under en kort period som varit gynnsam för mänskligt liv, men ett simpelt elavbrott kan radera ut all civilisation på 0,2 sekunder. Sedan kan man sitta där och försöka göra upp en eld med sina backupkopior och Iphones när istiden kommit på ett oväntat tiotusen år långt besök.

Nej, en viking hade skakat på huvudet åt nutidsmänniskans arrogans och brist på ödmjukhet. För i begynnelsen var vi alla, hur skrämmande det än må låta för vissa, fundamentalistiska miljöpartister.