Svårt att veta vad som egentligen hände

KOLUMNISTER

Det är rätt att inte åtala de soldater som var på plats när Johan Palmlöv, Gunnar Andersson och deras tolk dog vid polisstationen i Gor Tepa i Afghanistan den sjunde februari, det exakta händelseförloppet har ju inte kunnat fastställas.

Man kan bara föreställa sig det kaos som måste ha utbrutit när en afghansk gärningsman plötsligt öppnade eld med en kulspruta och sköt 30–40 skott mot svenskarna och deras tolk.

Strider är råa och brutala, rikoschetter studsar mot väggar, blixtsnabba beslut ska fattas. Svenskarna dödade gärningsmannen och om de inte hade gjort det hade sannolikt fler dött.

Efteråt har det spekulerats om de döda officerarna av misstag träffats av svenska kulor, därför var det synd att chefsåklagare Krister Petersson inte kunnat klarlägga det exakta händelseförloppet.

– De svenska soldaterna har träffats av flera sorters ammunition men vi kan inte med säkerhet säga vilken kaliber de haft eller vilka vapen de avlossats ifrån, sa han i går.

Ett fragment av en svensk kula hittades i Palmlövs skyddsväst men om den träffade västen efter att han träffats eller om det var en rikoschett har inte heller kunnats fastslås.

Försvaret borde ha flugit ned personal från rikskriminalen till Afghanistan. Ett ”weapon intelligence team”, populärt kallat CSI-gänget bland soldaterna, fanns visserligen där men utomstående experter borde ha gjort en utredning på plats vilket också hade minskat spekulationer om undanhållande av information.

Enligt försvarsmaktens presschef har rutinerna nu förbättras.

ARTIKELN HANDLAR OM