Föräldrarna ska inte få förstöra fotbollen

KOLUMNISTER

I torsdags vann IFK Göteborg åttondelsfinalen mot irakiska Al Madina i ungdomsturneringen Gothia Cup. Men när slutsignalen ljöd stormade 300 missnöjda och aggressiva åskådare planen. De sextonåriga göteborgsspelarna fick fly från platsen. Många av spelarna har tagit det som hände mycket hårt.

Några av dem upplevde att de sprang för sina liv, uppgav Per Ekedorff, chef för supporterpolisen i Västra Götaland, för TT.

I fredags när Columbia spelade mot Frankrike började engelska fans bråka med franska supportrar på planen. Samma dag var en domare tvungen att avbryta en match mellan ett engelskt och ett franskt lag på Majvallen där kaos utbröt och polisen tillkallades.

Ovanstående är inte bara oacceptabelt utan stärker min teori att ungdoms­fotboll är skadligt för vissa föräldrar och andra överintresserade vuxna.

Det mest absurda jag bevittnat under mina år som fotbollsmorsa var när två pappor började slåss efter en träningsmatch i Saltsjö-Boo. Den ena pappan ansåg att domaren hade gynnat hemmalaget, den andra fadern blev så djupt förorättad över detta att han tog till knytnävarna. Inte heller var det vackert de gånger då föräldrar skällde ut en stackars tonårig domare de var missnöjda med.

Skrikandet på spelarna var också ett problem, tills fotbollsklubben införde tystnadskrav på föräldrarna. Sorgligt var det att se hur en del överengagerade föräldrar var övertygade om att deras barn var på väg mot en strålande proffstillvaro och hade hängt upp hela sin existens på detta. Tro mig, skämt som att de ändå kommer att sluta spela när de blir könsmogna gick inte hem hos dem. Men, och detta är ett stort men, ovanstående händelser och personer tillhör lyckligtvis ovanligheterna.

Fotboll är folkrörelse som ger tiotusentals ungdomar en sund, kul och meningsfull sysselsättning, en sport där schyssta och engagerade tränare och föräldrar med glädje investerar sin fritid.

Just därför är händelserna på Gothia cup, och liknande, så skandalösa eftersom de förstör för så många.

De som stormar plan, skäller ut domaren och som inte kan bete sig som folk borde därför inte bara skämmas, de borde också förbjudas att gå i närheten av en fotbollsplan. Inför nolltolerans för åskådare. Det är det enda sättet att slippa hysteriska utbrott från vuxna som borde ha vett att vara ett föredöme, och inte en belastning, för sina barn.