Har vi koll på kriget?

KOLUMNISTER

I tisdags satt jag i en tv-studio i Göteborg och diskuterade Afghanistan i Debatt. Där var också Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet. Helt otippat visade sig att de båda var ense när det gäller Afghanistan, soldaterna ska tas hem, Sverige har inte något i landet att göra.

När tv-kamerorna slocknade påpekade jag skämtsamt det vackra i att dessa två partier, som till det yttre står för så skilda saker, kunde försonas i denna fråga. Ett påpekande som gjorde Jonas Sjöstedt så sur att det knappt gick att höra vad han sa.

Ju mer jag tänker på det, desto märkligare ter sig vänsterpartistens inställning.

Det finns falanger på vänsterkanten som stört SD-möten. Andra, mer extrema, aktivister har misshandlat SD-människor, trots att politiskt våld alltid är oacceptabelt i en demokrati och alla har rätt att utrycka sina åsikter, hur illa man än tycker om dem.

Vänsterpartiet fördömer ständigt SD och vägrar ha sina arbetsplatser bredvid dem.

Samtidigt vill de att den afghanska regeringen ska förhandla med talibanerna, som skjuter ihjäl och terroriserar folk.

Med andra ord kräver de att afghanerna ska visa en storsinthet och förmåga till försoning som de inte själva är beredda att visa SD, trots att båda partierna är invalda i riksdagen.

Men det är mycket man inte förstår. Jag skriver detta på en militärbas i Afghanistan, omgiven av soldater som frustrerat skakar på huvudet åt debatten hemma i Sverige.

–?Folk förstår ju inte vad vi gör. En kvinna frågade om vi sköt med skarpa skott. Hon trodde att det blev fred när svenska soldater kom körande med sina fordon, berättar en av dem häpet.

Fast det är kanske inte så konstigt att det finns många missuppfattningar om den svenska insatsen.

Inte ens SVT, som finansieras med svenska skattemedel, tycker det är värt att bevaka de 500 svenska soldater som skickats för att utföra ett politiskt laddat uppdrag som totalt kostar Sverige 1,5 miljarder per år.

Eftersom det inte rapporteras om vad som görs, och varför, finns det inte heller någon kunskap bland folk om varför soldaterna är i Afghanistan. Man får i alla fall hoppas att politikerna har bättre koll när de tar beslut om en förlängning av truppnärvaron. Men efter att ha lyssnat på SD och V i Debatt är jag inte så säker på det.

ARTIKELN HANDLAR OM