Lättare än någonsin att hitta en bra biff

KOLUMNISTER

Nu, gott folk, har turen vänt.

Chansen att vinna i det stora köttlotteriet är maximal.

Karin Ahlborg.

Sverige är ett u-land när det handlar om kött.

Det är inte för att du är en usel kock som biffen smakar och känns som gammal gympadoja.

Inte ens Sveriges bästa kockar kan nämligen förvandla majoriteten av det kött som säljs i butikerna till något ätbart.

Men från nästa vecka ungefär fylls köttdiskarna med det bättre köttet.

Hur då?

Ungefär 80 procent av köttet som når oss är tjur­kött. Det är ljust och glansigt och i princip oätligt om man inte tillagar det länge och väl, som framdelskött även om det är en biff.

Det goda, möra köttet kommer från damerna och de snöpta herrarna, stutarna.

Det skulle alltså gå utmärkt att förvandla segt tjurkött till mycket godare men mer långsamväxande stutkött men det finns ingen anledning för bonden att göra det efter­som ingen tackar honom med mer pengar.

I Sverige betalas nämligen allt kött efter hur stora musklerna är och inte vilken ätkvalitet det håller.

Därför massproduceras bulliga tjurar som inte gör en människa glad.

Men nu, just under september, hålls tjurarna undan slakten på grund av ändrade bidrags­regler.

Och slakterierna betalar plötsligt extra för kvigor och kor för att inte stå helt utan kött.

Från ungefär nästa vecka kommer köttdiskarna att innehålla det slags kött som du har rätt att förvänta dig.

Du behöver inte längre vara expert eller ha turen med dig för att komma hem med en bit bra kött, som är det normala.

Fram till första veckan i oktober ungefär kommer köttfesten att bestå, sedan invaderar tjurarna igen.

FAKTA

Litet kött-kom ihåg:

Ljust, glansigt kött utan insprängt fett: Skosula.

Mörkare, matt kött med massor av vita streck i: Mums-filibabba.