Ekologiska dumheter

Hemkört – en miljöbov

Dubbla turer? Det kan bli dubbla bilturer för den som satsar på en hemkörd ekolåda fylld med frukt och grönsaker.
KOLUMNISTER

Det värsta är att de slår sig för bröstet, de som köper ekolådor.

Fast de i själva verket bär sig riktigt dumt åt.

Jag kan absolut förstå att idén med hemskickade grönsaker kunde te sig som en finfin idé för länge sedan när utbudet av ekologiska frukter och grönsaker var en smula... magert i vissa affärer.

Fast varför i fridens namn man nu ska låta små bilar pila omkring med små grönsakslådor och leverera fram till dörren är för mig obegripligt.

Det blir ju inte så mycket bättre av att allt sker med miljömässiga förtecken och att de som gått på marknadsföringen själva anser att de är mycket miljömedvetna och duktiga.

Möjligen är ekolådorna försvarbara miljömässigt om man lever enbart på dessa och alltså får all sin mat hemlevererad och inte handlar själv i någon affär.

Men även om det finns tilläggsvaror att beställa tillsammans med det gröna tycks det mig svårt att klara hela sitt matbehov med en matleverans. Och – nu kommer jag till poängen – det är ju inte så att det är svårt att hitta ekologiska varor i varenda jämrans affär.

Så vad är vitsen med att en bil först kör hem en lådda och man sedan sätter sig i bilen för att köpa resten av maten?

Det kan finnas flera anledningar till att man ändå vill ha hem sin låda; man tycker att grönsakerna är särskilt fina eller man vill stödja odlarna som levererar varorna.

Det är helt okej för min del. Men då får man stå för den saken och inte framställa sig som miljöhjälte när man är en miljöskurk med

dubbla bilkörningar för att få hem käket.

Nu börjar bruket att sprida sig till köttet också. Ekologiskt kött körs hem trots att det verkligen inte saknas i affärer.

Det kan i somliga affärer vara svårare att hitta vanlig köttfärs.

FAKTA

Jaha!

Varför äts det alltid ärtsoppa på torsdagar? Det är en kvarleva från vårt katolska arv då fredagar var fastedagar och det gällde att lassa in så man stod sig utan kött.

Nähä!

Hur väljer man rätt kassakö? Ta den med minst kunder även om deras varor är många fler. Då är du hemma eftersom den stora tidsåtgången är betalningsmomentet, inte scanningen av varor. Det har en matematiker i USA räknat ut.

I kväll köper jag...

...tokdyra Cipriani pasta och tomatsås för att impa på middagssällskapet. Det smakar bättre än hemlagat.

ARTIKELN HANDLAR OM